31 dec. 2017

själarnas ö

Själarnas ö (inbunden)

Ja, men så där ja! Där avslutades läsåret 2017 på allra bästa sätt! Johanna Holmströms Själarnas ö utgår från verkliga människors situation och öden inom psykiatrin i början av 1900-talet, men ingenstans känns detta som någon tradig journalanteckning. Holmström har verkligen gett liv åt sina karaktärer, Kristina och Elli, och jag tar dem till mig. Vill verkligen ta del av deras liv och kan inte låta bli att fundera över detta med sinnessjukdom och hur det ibland tycks ha handlat mer om livsomständigheter än om verkliga psykiska problem. I särskilt Kristinas fall kan jag inte låta bli att också tänka på hur hennes liv där på Själö, trots att det var en institution, också på något sätt blir hennes fristad. Att hon periodvis kan ha haft det bättre där än om hon levt i det vanliga samhället. Det är en otäck tanke, och jag vill nästa slå bort den, men den finns där och ger perspektiv och något för hjärnan att jobba med.

När det gäller den unga Elli, som skrivs in på Själö i början av 1930-talet, vilket är 40 år efter att Kristina anländer till ön, är det mer hennes vård jag funderar kring, men även här är livsomständigheterna innan hon hamnar inom psykiatrin intressanta. De två kvinnorna är där av mycket olika skäl, den ena här dränkt sina barn och den andra för att kärleken minst sagt lett henne på villovägar, men platsen för dem samman och länken mellan dem blir "dårvårdarinnan" Sigrid - en sjuksköterska som lämnat Helsingfors för denna psykiatriska inrättning i den finska skärgården.

Det här är en bok ni vill läsa, jag lovar!

"År 1891 dränker Kristina Andersson sina två sovande barn. Sedan ror hon hem. Straffet blir att tillbringa större delen av sitt återstående liv på mentalsjukhuset på Själö i det yttersta finska havsbandet. Fyrtio år senare är den femtonåriga Ellinor indragen i en vansinneskarusell som övergått i kidnappning och flykt undan rättvisan. När hon fångats in placeras hon på Själö, där tiden tycks ha stått stilla. Sjuksystern Sigrid blir länken mellan den åldrande Kristina och den unga Elli, det gamla och det nya - samtidigt som krigets orosmoln svävar över Europa." (Från bokus.se)

(Rec.ex från Norstedts)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.