27 dec. 2017

religionsfria skumtomtar

En religionsfri jul  Skumtomten

Julledighetens läsning, eller snarare lyssning, har hittills bestått av novellen En religionsfri jul av Fredrik Lindström och den söta feelgoodhistorien Skumtomten av Mia Ahl.

I Lindströms novell kommer dottern, snart frånskild projektledare som närmar sig 40 år, hem till sina föräldrar och upptäcker efter en stund att allt inte är som det brukar. Den älskade julbonaden saknas och anledningen visar sig vara att fadern bestämt sig för att fira en religionsfri jul. Lagom kul med några tankeställare, så där som det brukar vara när Fredrik Lindström fattar pennan.

I Mia Ahls bok är det Jessika som är huvudperson. Hon har separerat från sin make Robert som numera bor med Melanie - kvinnan han haft ett förhållande med bakom ryggen på Jessika. Robert håller sällan löften och kan inte ens ha barnen de veckor han skall. Jessika kämpar på med livet trots knapp ekonomi, en egoistisk ex-man, vänner som tycks försvinna  och en minst sagt intensiv mamma. Det blir förvecklingar med alla inblandade, men mitt i allt finns förstås ljusglimtar och personer som står på Jessikas sida, som hennes chef Claes till exempel. Lättsam lyssning i juletid och alla skumtomtar till trots blir den inte för sötsliskigt. :)

Nu lämnar jag jultemat bakom mig och dyker in i någon annan slags bok. Jag har ju några på lager!

Vad har ni andra läst under julen?

4 kommentarer:

  1. Tack för tips! Tror jag sparar dem till nästa år. Nu är det nog slut med julböcker för min del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De passar precis lika bra nästa år! :) Känner också att julen får vara över för min del nu.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.