3 dec. 2017

helgens läsning - schjetlein och smith

Döden ingen ser (inbunden)  Bibliotek (inbunden)

Äntligen har det blivit lite läst! November var en bedrövligt dålig läsmånad och bara fyra böcker blev lästa, alla under första halvan av månaden. I fredags läste jag ut Stanna hos mig och igår började jag med Döden ingen ser av Anne-Marie Schjetlein och avslutade dagen med Bibliotek av Ali Smith. Två mycket olika böcker. 

Döden ingen ser föll mig inte alls i smaken. Jag började med att lyssna på den och gick sedan över till att läsa pappersboken. Jag kom halvvägs innan jag gav upp. Jag brukar inte ha något emot tidshopp, men här var det bara för många. Berättelsen, som väl kan sägas börjar när sjuksköterskan Lotta blir överkörd av tåget (var det verkligen självmord?) upplevde jag mest som hackig. Personerna var för anonyma och jag kände egentligen ingenting för någon av dem. Det hade säkert blivit spännande mot slutet, men jag tycker inte om att lägga tid på böcker jag inte tycker om. Jag tror jag kommer att hoppa över Schjetlein framöver. (Rec.ex från Bokfabriken)

Bibliotek av Ali Smith är en novellsamling som tar avstamp i det faktum att så många bibliotek läggs ner runt om i Storbritannien. Antingen försvinner de helt eller så förväntas någon frivilligorganisation sköta dem.Smith är uppenbart inte nöjd med utvecklingen och hon har samlat in röster från andra mer eller mindre kända britter där de får berätta om vad bibliotek betyder eller har betytt för dem. Det är dessa delar av boken jag tycker bäst om. Varvat med dessa röster finns noveller som inte har bibliotek att göra. En del av dem tycker jag om, en del av dem lämnar inga större avtryck. Bäst tycker jag om novellen där en kvinna får en utväxt på sin kropp som skall bli till en hel liten blommande buske. Men här finns också texter om en okända kreditkortsdragningar, om ord, om minnen och dialekter som försvunnit. Det är en blandning som tilltalar, samtidigt som den spretar och inte alltid är helt greppbar. Det är ändå väl värt att läsa och det känns på något sätt personligt, något som tilltalar mig. (Rec.ex från Bokförlaget Atlas)

Nu skall jag välja en ny bok i högen och fortsätta läsa. Bäst att passa på nu när jag kommit igång! 

Vad läser ni just nu? 

4 kommentarer:

 1. Jag som laddat hem Schjeltins bok, nu blir jag tveksam. Hade du läst de tidigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte läst hennes tidigare böcker i serien. Kanske påverkade det min upplevelse. Skulle nog säga ”välj en annan bok” faktiskt.

   Radera
  2. Nu har jag snart lyssnat klart och jag förstår att det inte var en bok för dig om du inte läst de tidigare. De bygger ganska mycket på att man känner till det som hänt tidigare - då funkar tidshoppen eftersom man vet vad som hänt personerna innan. Helt Ok svensk deckare enligt mig ändå.

   Radera
  3. Lite synd när förlag skickar böcker som är mitt i en serie. Ofta kan det ju ha varit bra att läst de tidigare böckerna för att göra den aktuella boken rättvisa.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.