5 okt. 2018

tiggarens hand

Det blev visst en liten bloggpaus. Har inte läst så mycket på sistone för att jag liksom inte fastnat för någon bok. Jag har börjat läsa och lyssna, men inget har riktigt lockat. Ni vet hur det kan bli ibland. Den enda bok jag har läst ut de senast två veckor är Tiggarens hand av Olle Lönnaeus.

Tiggarens hand (inbunden)

Sensommaren är het och var och varannan natt har det bränts bilar i Malmö. I natt var det någon som dog, blev ihjälbränd. Jonny Lilja och Eva Ström har en fruktlös uppgift framför sig: att få folk i Rosengård att prata. Ingen vågar tjalla för snuten. 

När fler personer mördas runt om i Malmö blir polisen alltmer pressad. Med hjälp av sina kontakter i den undre världen lyckas Jonny snart skönja ett mönster bortom gängskjutningar och knarkkriminalitet. Det är med livet som insats som Jonny försöker utkristallisera sanningen - och nu är plötsligt hans liv mer värt än på mycket, mycket länge. (Text från Bokus.se)

Lönnaeus deckare känns väldigt aktuell och det är lätt att koppla bokens handlingar till nyheternas rapporter om gängen och deras kriminalitet som ett växande samhällsproblem. Men här finns även andra skildringar som känns bekanta och handlar om hur människor i de utsatta områdena, i detta fall Rosengård, inte vill prata med polisen och hur förtroendet mellan myndigheterna och människorna brutits eller kanske aldrig uppstått. Polisen som yrkeskår brottas i Lönnaeus bok med interna rasistiska tendenser och språkbruk vilket jag inte vet om det är sant eller inte men fungerar som en extra dimension i bokens teman - säkert tänkt att väcka tankar hos läsaren. På många sätt är den här boken ett inlägg i debatten, men samtidigt är det också en bra och välskriven thriller (möjligen deckare) som förtjänar att få många läsare.

Något jag uppskattar lite extra i boken är hur staden Malmö får ta plats. Det märks väldigt tydligt hur var man bor i staden spelar roll för det liv man lever och utan att skriva läsaren alltför mycket på näsan blir det tydligt att Lönnaeus även med detta vill förmedla en poäng. Det är, med tanke på genre, riktigt snyggt gjort faktiskt.

(Rec.ex från Bokfabriken)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.