14 okt. 2019

väsen: ett familjedrama

Väsen : ett familjedrama (inbunden)

Daniele Mallarico har en lång och framgångsrik karriär som illustratör bakom sig. Han har nu blivit ombedd att illustrera en exklusive utgåva av en bok, men kämpar med projektet. Mitt i allt måste han också bege sig till sin hemstad Neapel där hans dotter nu bor i lägenheten där han själv växte upp. Han har lovat dottern att passa sitt barnbarn Mario under några dagar medan hon och hennes make är på konferens. Daniele ser inte fram emot detta.

Den fyraårige Mario gör allt för att få sin sjuttiofemåriga morfars uppmärksamhet. Daniele försöker arbeta med sina illustrationer, men Mario kommenterar dem och är skarp i sin kritik´, utan att vara medveten om det. Han är ett brådmoget barn och en duktig tecknare för sin ålder. Hans energi tvingar morfadern att leka med honom och de hittar på en del bus i lägenheten. Under en lek blir allt plötsligt allvar och Daniele försätts i en situation där allt, hela tillvaron, kommer i gungning för honom.

Väsen: ett familjedrama av Domenico Starnone är mer än berättelsen om en morfar och hans barnbarn. Det är en berättelse om att befinna sig i en situation där ens livsval blir ifrågasatta av en själv. Jag upplever det som att Mario trycker på ömma punkter som sätter igång Danieles funderingar på livet och det blir en för honom svår process. Samtidigt har han barnbarnet där, som ska ha tillsyn och mat, som ska nattas och duschas. Därför blir berättelsen också levande och Daniele pendlar mellan sina inre grubblerier och barnets behov av att vara här och nu. Det är fin läsning, också för att Starnone med sitt språk aldrig blir tung men heller inte banal. En väl avväg bok på alla sätt.

(Rec.ex från Bazar)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.