14 nov. 2012

en distansstudents vedermödorSom bekant börjar min distanskurs Magi, religion och ritual denna vecka. Har verkligen sett fram emot kursen eftersom kurslitteraturen verkar ovanligt intressant. Det faktum att det mest är på svenska gör mig ännu lite gladare.

När jag bekantade mig med kurssidan blev jag inte mindre entusiastisk eftersom uppgifterna vi skall göra under kursen verkar givande och varierade. Den här veckan har jag till exempel intervjuat en vän/kollega om hennes olika rädslor och hur hon hanterar dem. Ett intressant samtal!

Allt frid och fröjd tänkte jag. Tills chatten (ja, de har valt stavningen med två t så jag håller mig till det) dök upp. Först var det knapphändig information så jag missade helt att det överhuvudtaget var ett obligatoriskt chattillfälle. Det visar sig att det kommer att vara obligatorisk chatt en gång i veckan och den ligger på tisdag förmiddag.

Det är nu jag blir lite sur. Om högskolor ger distanskurser måste de räkna med att de som söker en högskolekurs på 7.5 hp på halvfart arbetar. Då tycker inte jag att man kan lägga obligatoriska chattmoment på förmiddagstid. Sen eftermiddag, kväll och helg är de uppenbara alternativet. Vid kontakt med ansvarig lärare får jag ett svar där han undrar om jag kan ta ledig från mitt arbete en timme i veckan för att följa chatten. I hur många yrken fungerar det? Frågade då om möjligheten att sammanfatta chatten i skrift och lägga till egen reflektioner, men så var det bara tillåtet att göra en till två gånger under kursen. Efter en del pusslande har jag löst det så att jag kan vara med en halvtimme på chatten och sammanfatta resten i skrift, men på det förslaget har jag ännu inte fått något svar.

Så summa summarum är att jag nu kanske inte kan fullfölja kursen och det känns hur surt som helst. Lite deppigt faktiskt.

Hur tänker ni andra kring distanskurser? Skall man tänka utifrån heltidsstudenterna eller utifrån att distansstudenter många gånger arbetar? I detta fall är det uppenbart att de tänk utifrån studenterna för det verkar som att kursen även är en delkurs i en 30 hp-kurs. Borde det i sådana fall inte vara olika upplägg för de som läser kursen "på plats" och de som läser den som distans?

12 kommentarer:

 1. Vad trist att tiderna inte fungerar för dig på kursen. Mitt spontana svar är att de som anordnar kurserna absolut måste kunna tänka sig att det de som arbetar och vill kunna fortbilda sig för arbete eller nöjes skull. En obligatorisk chatt på en förmiddag låter inte som en bra idé. Studenter vill väl alla högskolor och universitet ha och möjliggöra för så många som möjligt att studera oavsett hur livssituationen ser ut. I själva begreppet distanskurs finns redan inbakat flexibilitet tycker jag. Vill högskolan ha undervisning vissa tider skulle de redan från början göra klart innan studenterna söker, vad som gäller.
  Hoppas det löser sig för dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst borde flexibiliteten vara större, de kunde ju t ex ha chatten öppen ett dygn. Eftersom chatten ändå sparars kan ju läraren se vad alla skrivit oavsett när på dygnet. En del distansstudenter bor dessutom i andra delar av världen vilket komplicerar en exakt tid ytterligare. Vi får se hur det går.

   Radera
 2. Men usch, vad tråkigt! Håller verkligen med dig att de borde tänka på arbetstider och dylikt innan de lägger något obligatoriskt och dessutom borde det tydligt ha framkommit i kursbeskrivningen innan du sökte. Hoppas det löser sig!

  SvaraRadera
 3. De kunde verkligen skriva vilken tid på dagen de tänker sig att obligatoriska chattar kommer att hållas. Hade ju inte sökt kursen då. Har fortfarande inte fått besked så jag vet ännu inte om jag kommer att gå kursen eller inte.

  SvaraRadera
 4. När jag läste en distanskurs på 7.5 p som också var en delkurs i en 30-poängskurs låg de obligatoriska chat-seminarierna så att man kunde välja på dagtid och kvällstid. Det var bara att skriva upp sig på den tid som passade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket bättre variant! Nu har det tack och lov löst sig för de har accepterat min föreslagna lösning. Inte optimalt, men bättre än att missa kursen.

   Radera
 5. Fy fan vad surt. Kvällstid eller helger vore ju det ultimata. Massor med distansstudenter arbetar!

  SvaraRadera
 6. Verkar ju helgalet att ha en oligarorisk uppgift på dagtid på en distanskurs. Skönt att det löste sig, även om det inte var den optimala lösningen.

  SvaraRadera
 7. Bra att det löste sig, men mycket konstigt upplägg från början. Har själv läst endel distanskurser och de har alltid legat på kvällstid.

  SvaraRadera
 8. Visst är det en märklig tid, men igår hittade jag en undanskymd vrå på jobbet och satt där och chattade om rädslor och kroppsliga gränser i en halvtimme och det var väl trevligt. :)

  SvaraRadera
 9. Det känns jättemärkligt att de lägger det på en förmiddag. Vanligtvis brukar det vara kvällstid eller på en helg. Stod det i kursplanen när de obligatoriska tillfällen skulle hållas? Det är information de måste gå ut med enligt Högskolelagen. (Jag jobbar inom högskolesektorn nämligen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det stod inte. Vid påpekande från mig att det vore bra om den info tydligt framgått och att jag inte hade sökt kursen om jag vetat att obligatoriska moment låg på förmiddagen fick jag svaret att infon tyvärr "ramlat bort" från både hemsidan och kursplanen. Vet inte jag ... Nu är vi fler som har samma problem så jag hoppas att de i framtiden tar mer hänsyn till distansstudenterna.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.