25 maj 2013

bokbloggsjerka 24 - 27 maj

jerka11

Det har varit en mycket märklig vecka. Förkyld och med lite halsont sjöng jag alldeles för mycket på tisdagens körövning så jag har helt tappat rösten. Det är otroligt frustrerande att inte kunna prata! Särskilt när man är på jobbet ... Känns lite bättre idag, men efter att ha pratat, med kraxig och ansträngd röst, en liten stund i morse inser jag att det är tillbaka till tystnaden. Tur att det finns en bokbloggsjerka som kan muntra upp lite!

Brukar du läsa om böcker?

Nej, det gör jag inte. Det finns så många böcker jag vill läsa att jag helt enkelt inte anser mig ha tid att läsa om böcker. Jag har heller ingen större lust att läsa om böcker, finner liksom ingen poäng med det. Jag har läst Kafkas Processen två gånger, både gångerna i studiesyfte. Första gången var jag 19 år och tyckte mycket om den, andra gången var jag 27 år och avskydde den. Så tror jag det skulle kunna bli med fler böcker. Upplevelsen är ju trots allt kopplad till den man är som person och vad som händer runt omkring en  i en viss tid av sitt liv. Nyligen läste jag också om Drottningen vänder blad, men det är en helt annan typ av bok, mer lättsam underhållning, och i ärlighetens namn var det väl mer skummade igenom än läsa om jag gjorde. För tillfället finns nog bara en bok jag gärna skulle vilja läsa om och det är Flauberts Madame Bovary som nyligen kom i svensk nyöversättning. Tror att jag fortfarande skulle älska Madame Bovary, men vem vet?

19 kommentarer:

 1. Ja det är lite riskabelt att läsa om gamla älskade böcker, för tänk om man inte gillar dem längre? Då är det bättre att ha dem som ett kärt minne!

  SvaraRadera
 2. Jag har bara råkat ut för att jag har avskytt en gammal favorit när jag läste om den, och det var en manga som jag läste när jag var lite yngre. Idag har jag kommit så långt att jag kan se vilken vidrig syn den hade på sexuellt samtycke och ömsesidighet, men det såg jag inte då. Så visst finns det risker med att läsa om, men för mig har det oftast gått bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Manga - en genre jag aldrig känt mig lockad av, men jag har helt ärligt aldrig läst något heller.

   Radera
 3. Omläsning av böcker som jag inte gillat - kan ju verka galet, men har varit tvungen då de varit del av kurslitteratur - och intressant nog har jag haft ungefär samma syn på dem som för tio-femton år sedan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I studiesyfte kan man ju tvingas stå ut med det mesta. :)

   Radera
 4. Jag brukar inte läsa om böcker, men tror att det kommer att ändras framöver. En bok som jag skulle vilja läsa om är är Brott och straff. Var väldigt länge sen jag läste den och jag minns inte så mycket av den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klassiker tål omläsning på ett annat sätt. Jag kom på efteråt att jag faktiskt, helt frivilligt och med god behållning, läst om Främlingen av Camus.

   Radera
 5. Intressant att läsa alla svar. Tidsaspekten är tydligen och inte helt otippat en mycket avgörande faktor.

  SvaraRadera
 6. Läser man om vissa böcker så inser man att man har vuxit ifrån den och inte gillar den längre, snacka om besvikelse!! :/ Deckare är inge roligt att läsa om, inte om man kommer ihåg vem mördaren var. Så att bara läsa böcker, olästa böcker är ju hur bra som helst och det kryllar av dessa överallt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med att växa ifrån böcker måste ju vara något man upptäcker om man läser om böcker. Kanske framstår även boken som lite daterad. Tack och lov för att vi aldrig behöver lida brist på nya böcker!

   Radera
 7. Jag skulle vilja läsa om Madame Bovary av motsatt anledning; jag gillade den inte när jag läste den första gången, men jag tror att jag skulle kunna läsa den på ett annat sätt idag (jag läste den på gymnasiet första gången).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste den året efter gymnasiet så jag kommer säkert att läsa den på ett annat sätt om jag nu läser om den.

   Radera
 8. Madame Bovary kan jag tänka mig att läsa om. Men då får det gå några år till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klassikerna lockar till omläsning! :)

   Radera
 9. Jag har så mycket olästa böcker som väntar på mig, så jag tycker inte jag har tid att läsa om. Men när jag blir pensionär, då ska jag läsa om alla mina favoriter!

  SvaraRadera
 10. Jag har ingen som helst längtan att läsa om Madame Bovary, jag tyckte den var tjatig :) Däremot är det andra klassiker som jag funderar på att ta mig an igen, som Brott och straff.

  SvaraRadera
 11. Det är ju lite knepigt det där att läsa böcker på nytt, det finns ju faktiskt böcker som inte håller. Jag tror faktiskt inte heller jag skulle välja att läsa om "Madame Bovary", men världen är ju så fint ordnad att det finns böcker för alla!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.