17 aug. 2013

projekt rosie

Projekt Rosie (inbunden)

Don Tillman forskar om genetik men passar inte riktigt in i några som helst sociala sammanhang, vare sig på eller utanför universitetet. Han kan liksom inte skapa relationer och aspergerdragen är tydliga för alla utom Tillman själv som till och med föreläser om aspergers för barn och ungdomar som har det utan att för en sekund känna igen sig själv. Don har nu blivit 39 år och tänker gifta sig. Frågan är bara med vem? Hur skall han göra för att hitta den perfekta kvinnan? Ett test så klart! Han skapar ett omfattande test med frågor om allt av mer eller mindre relevans och tänker att den kvinna som får "alla rätt" måste vara kvinnan för honom. Projekt Fru är igång. Så dyker Rosie upp och hon har snarare "alla fel" men på olika sätt börjar Dons värld förändras från den stund Rosie dyker upp. Rosie har dessutom ett eget livsbekymmer - hon vet inte vem som är hennes biologiska far men har en vag uppfattning om i vilken krets hon skall leta. Ett utmärkt projekt för en genetikprofessor och insamlandet av DNA-prov visar sig var en aning bökigt och involvera många smarta planeringar.

Det här är hur charmigt som helst! Don är ett charmtroll på sitt märkliga sätt och han har koll på allt från exakt på sekunden hur lång tid det skall ta att duscha till vilket BMI människor har. Hans liv är styrt utifrån ett detaljerat schema där inte minst varje dags måltider är noggrant planerade efter ett fast veckoschema. Jag känner en märklig lockelse att göra på samma sätt eftersom jag är allt annat än road av matlagning ... :) Ja, visst blir Don lite odräglig mellan varven, men han är ju på något sätt mån om andra människor och sig själv och även om han är lite klumpig och lite för ärlig vill han inget ont. Rosie är ett yrväder som behövs i boken och deras märkliga vänskapsrelation får mig att le och småfnissa.

Känner du för en australiensisk feelgood-roman i höst är Graeme Simsions Projekt Rosie boken för dig!

(Rec.ex från Bokförlaget Forum)

3 kommentarer:

 1. Wow, vilket boktips! Trots min cykelvurm hade jag aldrig plockat upp den här : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den har verkligen fått ett oförtjänt dåligt omslag som snarare är rött än orange. Tror du skulle gilla Don Tillman!

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.