29 dec. 2013

jag ska göra dig så lycklig

Jag ska göra dig så lycklig (pocket)

Med tanke på hur mycket norska man hör här i Strömstad känns det inte mer än rätt att läsa en norsk författare, om än i svensk översättning, nu under jullovet. Jag ska göra dig så lycklig av Anne B. Ragde överraskade mig positivt måste jag säga. Jag hade faktiskt inga andra förväntningar än att möjligen bli lite underhållen, men det här är inte alls någon liten nonsensbok. Snarare har Ragde verkligen ansträngt sig för att få till 60-talsmiljön med perfekta tidsmarkörer och dessutom ligger den så tidstypiska framtidstro som en ständig bakgrundsmelodi. Men det gör också tristessen, den instängda kvinnorollen, den förutsägbara mansrollen och hela synen på familj. Det allt annat än perfekta trots att det är perfekt livet borde vara för de unga familjerna i det nybyggda hyreshuset i Trondheim.

Det är en aning  för lyhört i huset så de åtta familjerna hör egentligen för mycket av varandras vardagsliv. Det ger upphov till en del skvaller och vad passar bättre än att skvallra hos hemmafrun som har frisersalong i lägenheten? Eller kanske vid köksbordet. För inte är det väl alldeles normalt att det vackra kvinnan nån trappa upp städar naken? Och hon på nedre botten som ständigt städar trappan, kan hon inte lära sig att låta bli andras trappavsatser? Och ska man lägga sig i när ett barn far illa eller tiga och ge henne lite mat mellan varven? När livet hemma i lägenheten blir för trångt och instängt kan man ta sig en grogg, mitt på dagen, för mannen är ändå bortrest i affärer. Eller om man är man och bara vill ha lugn och ro så kan man sova middag och tvinga familjen att var knäpptyst, vara elak mot sina söner eller gå ner i hobbyrummet och tillverka lampskärmar. Till råga på allt finns det råttor i huset också. Kanske kan man ha ihjäl dem med gift, eller gasa ut dem? Det icke-perfekta skaver och råttorna är symbolen för en tid som kanske inte vara så lycklig som den pastellfärgade ytan och de nybonade köksgolven gav sken av.

Kanske blir detta årets sista bok. Jag ger mig nu i kast med Middagen av Herman Koch. Norskt eller holländskt - vi får se vad som avslutar året!

5 kommentarer:

 1. Bra tips, kanske finns som e-bok med.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns säkert som e-bok. Tänker att de flesta böcker idag gör det.

   Radera
 2. aha! valde bort den här en gång i pockethyllan, men nu tänker jag om.
  avslutade just Middagen. uppskattade den torra, cyniska tonen + attacken mot det pseudogastronomiska matsnobberiet : )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag dömde nog den här boken efter utsidan men så skönt det är att ha fel ibland!

   Middagen - gillar inledningen och hoppas den fortsätter i samma stil.

   Radera
 3. Jag gillade också den här boken! Läste den i somras. :) Tycker faktiskt om det mesta som Ragde skrivit, särskilt trilogin om Torunn.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.