3 dec. 2013

onda flickor

Onda flickor (inbunden)

Blogglusten tog slut i några dagar, men läslusten har å andra sidan smugit sig tillbaka och det tackar jag för. Mellan promenader och eftermiddagarnas lilla tupplur har jag med stigande engagemang läst Onda flickor av Alex Marwood (pseudonym för Serena Mackesy, brittisk krönikor). En annorlunda kriminalroman där vi på sätt och vis aldrig behöver fokusera på mördaren eller följa polisarbetet, för det finns en mycket mer intressant berättelse i grunden.

Sommaren 1986 träffas två flickor som bor i samma lilla samhälle. Den ena kommer från en ökänd problemfamilj och den andra från en mycket välbeställd familj. De har aldrig tidigare umgåtts och denna sommardag är också deras enda dag som vänner. Motvilligt kommer de två flickorna att bli barnvakter för en fyraårig flicka och de skall båda hamna i fängelse för mord på denna fyraåring. Tjugofem år senare, med nya identiteter och omvända levnadsförhållanden träffas de igen till följd av ett nytt mord. Ett mord i en engelsk badort där den ena av dem, Amber, bor och arbetar sedan några år tillbaka. Den andra, Kirsty, åker till badorten för att i sin roll som frilansande journalist skriva om det som händer. 

Mordet i nutid har sin funktion och den driver berättelsen framåt och komplicerar handlingen och relationerna i boken, men detta är främst en berättelse om Amber och Kirsty och om att leva ett liv där så mycket måste vara en hemlighet för de som står dem nära. Att de två träffats igen är otänkbart och helt emot alla regler. Ingen av dem är heller intresserad av att ha någon kontakt, men omständigheterna vill annat. Även mordet de båda dömdes för som flickor skall visa sig var något mer betydligt mer nyanserat än en rent sadistisk handling där barn dödar barn. 

Det finns helt enkelt så mycket att tänka på och fundera kring efter att man läst Onda flickor. Det här en kriminalroman som sticker ut och ger mersmak. Det passar mig att det inte är första boken i en kommande serie om någon kommissarie utan en fristående roman med ett stort egenvärde. Jag hoppas att många kommer att läsa boken och jag hoppas på fler böcker av Alex Marwood. Det här är helt enkelt en bok ni inte vill missa om ni gillar kriminalromaner!

(Rec.ex från Excess)

2 kommentarer:

  1. Jag borde nog klämma in den här på läslistan snart, den har stått här och blängt argt och otåligt på mig jättelänge ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är absolut värd en plats på läslistan!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.