2 feb. 2015

spänning a la griffiths och blædel

Jag börjar nästan bli orolig för att mitt ljudbokslyssnande kommer att konkurrera ut mitt läsande av "vanliga" böcker. Börjar tro att jag blivit alldeles för bekväm i min bokkonsumtion och tycker att det är lite väl trivsamt att någon läser upp boken för mig istället för att jag själv läser den. Men, kanske kan jag skylla på vintern? Det är ju något av en svensk klassiker att skylla på vädret. :)

En orolig grav - Elly Griffiths

I den femte boken om Ruth Galloway, En orolig grav, hamnar vi på ett universitet i Blackpool och där på historieinstitutionen verkar allt vara en aning rörigt och relationerna komplicerade. Ruth hamnar där som en följd av att en gammal studiekamrat blivit innebränd, men innan sin död hann han skicka ett brev till Ruth där han tror sig ha funnit kung Arthurs grav. Starka krafter samverkar för att det som bör hållas undan från det offentliga förblir undangömt.

Som berättelse i sig är jag inte så engagerad denna gång, trots en del samhällskritiska spår som borde ha fångat mig. Däremot tycker jag att Ruth är fullkomligt briljant i denna bok. Det är som om jag som läsare kommer henne ännu närmare och hon står upp för sig själv lite mer än tidigare och hanterar också situationen med Nelson på ett utmärkt sätt. Ruth vän (och ständige vapendragare) Caba har rollen som barnvakt och klarar det galant. men samtidigt har han också en gammal vän att bekymra sig för.

Dödsstigen (mp3-bok)

Dödsstigen är den andra boken av Sara Blædel som jag läser och jag gillar den danska kriminalinspektören Louise Rick! Kommer definitivt att läsa eller lyssna på fler böcker i den här serien.

Dödsstigen utspelar sig mestadels i Louise Ricks gamla hemtrakter i Hvalsø där en ung pojke försvinner. Det som först verkar vara ett enkelt ärende leder till att lik efter några unga kvinnor hittas och spåren leder till de asatroende i samhället. Jag tycker det blir en riktigt intressant historia om hur makt kan utövas i ett mindre samhälle och hur tro kan utnyttjas i helt andra syften än religiösa. Blædel ger oss en deckare som byggs upp, förtätas, intensifieras och som visar hur den som har andra motiv än tro kan manipulera ett helt litet samhälle. Samtidigt som Rick försöker lösa fallet med pojken, liken och få kläm på sunda och osunda delar av traktens asakult, får hon också möjlighet att undersöka närmare vad som egentligen hände hennes ungdomskärlek Klaus dog. Begick han verkligen självmord och vad var i så fall orsaken?

Jag gillade verkligen den här boken!

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Har du sett mitt inlägg om bokbyte? Är det något du skulle vilja vara med på? Var du med på något då "En bok om dagen" anordnade sådana?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska genast kolla in detta. Har inte varit med tidigare.

   Radera
 2. Sara Blædel ska jag nog läsa. Och Elly Griffiths gillar jag. Själva deckargåtorna är inte alltid så bra men persongalleriet är underbart. Min favorit just nu är druiden Cabald.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Druiden är verkligen något extra! Älskar också honom!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.