23 maj 2015

om du vågar

Om du vågar (ljudbok)

Addy och Beth har alltid varit bästa vänner och har cheerleading som gemensamt intresse. Beth är ledartypen och Addy den som ser upp till Beth och låter Beths vilja styra. Sommaren innan vi kliver in i berättelsen har de varit på ett cheerleading-läger och Addy valde då för första gången bort Beth och delade rum med en annan tjej. Det är den första sprickan. Den andra sprickan uppstår när de får en ny coach. Coachen är kylig, med en perfekt kropp och hon kräver disciplin av tjejerna, men samtidigt är hon inte äldre än att hon fortfarande har en fot i high school-världen och dess spelregler. Addy fascineras av coachen. Vill följa hennes varje exempel och hon börjar hänga allt mer hemma hos coachen och hennes familj. Beth är inte imponerad. Hon är på sin vakt. Hennes makt, hennes ledarposition är ifrågasatt och till och med fråntagen henne. Saker och ting eskalerar när en soldat med kopplingar till skolan och coachen begår självmord och både Addy och Beth försöker på olika sätt hitta sanningen bakom självmordet.

Det här är en alldeles lysande skildring av det mörka maktspel som ibland pågår bland tonårstjejer! Jag skulle kunna hävda att det bara känns igen från amerikanska high school-filmer, men ta bort cheerleadingen och ersätt den med något annat och du hittar det här maktspelet på varenda gymnasieskola i landet. Tack och lov går det väl inte så långt som i den här boken och alla är inte heller lika manipulativa som Beth. Men, en Beth-likande figur är dock påfallande lätt att hitta såväl i fiktion som verklighet och lika lätt är det att hitta någon som Addy, som backar upp Beths alla idéer och när separationsprocessen inleds är det så lätt att en Beth byts mot någon annan. Som en coach i detta fallet.

Om du vågar är Megan Abbotts femte roman, men den första på svenska och jag måste säga att den gav mersmak. Jag hoppas det kommer fler böcker av Abbott på svenska för jag stiger gärna in i hennes litterära universum fler gånger!

2 kommentarer:

  1. Det här är nog min favorit från årets läsning. Tyckte den var ruskigt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen en positiv överraskning! Hoppas det kommer fler böcker av Abbott på svenska!

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.