13 apr. 2016

turkanarapporten

Turkanarapporten (mp3-bok)

Turkanarapporten av Christian Unge är första delen i en serie där kirurgen Martin Roeykens utgör huvudperson. Jag har varit nyfiken på Unges böcker ett bra tag, men ni vet hur det är, ibland kommer man liksom aldrig till skott. Men, som så ofta annars, var det Storytel och ljudbokslyssnande som gjorde att det äntligen blev av. Tur det!

Turkanarapporten utspelar sig till största delen i Kenya där Martin hamnat på ett uppdrag för Läkare utan gränser. Martins äktenskap är i gungning och han har väl i ärlighetens namn mest flytt fältet genom att ta uppdraget i Kenya. Sjukhuset är en tillfällig lösning och förhållanden inte optimala, men Martin gör sitt jobb och opererar dygnet runt. Det är långt ifrån hans första utlandsuppdrag och han har ett gott rykte som kirurg, men som person är han känd för att ha svårt för auktoriteter.

Till samma by som Martin befinner sig kommer också antropologen Nadine, som lyckas fånga hans intresse genom att berätta om sina studier i Turkanaprovinsen i norra Kenya. Hon var där många år tidigare och studerade manlig sexualitet, men nu när hon återvänt och träffat dessa män igen är de helt förändrade. Tröga, slöa och vissa verkar närmast förståndshandikappade. Martin ser det som en medicinsk gåta, men snart tar saken en annan vändning då Nadine blir kidnappad. Det skall visa sig att det finns krafter som gör allt för att skydda hemligheten om vad som hände i Turkana många år tidigare.

Jag gillade den här boken även om den kanske var i längsta laget. Unge har med Martin Roeykens lyckats skapa en huvudkaraktär som är en sådan där person man både tycker om och stör sig lite på mellan varven. Sånt gillar jag! Språket och stil är kanske något hårdare än vad det är i böcker jag normalt läser i genren, men det kan också hända att Stefan Sauks uppläsning gjorde att det upplevdes som hårdare. Jag blir dock inte alls avskräckt av detta utan snarare var det rätt skönt att läsa något som inte påminner precis exakt om allt annat, så jag tänker definitivt läsa de två andra böckerna om Roeykens - Kongospår och Saharasyndromet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.