28 feb. 2017

att bokrea eller inte bokrea det är frågan


Bildresultat för bokrea 2017  Bildresultat för bokrea 2017   

Jag borde förstås som bokbloggare skriva ett inlägg om bokrean, eller för min del om bokrean som kom av sig. Jag minns nostalgiskt den tid då jag verkligen såg fram emot bokrean. När jag ringade in böcker i katalogerna och glatt sprang in i bokhandel direkt när den öppnade första dagen på rean. Nu har jag inga planer alls på att ens besöka rean. Hur blev det så?

Det finns flera förklaringar tror jag. En är att jag helt slutat köpa facklitteratur. Andelen inköp av facklitteratur och intresset för dessa böcker kan sägas ha sjunkit stadigt sedan jag slutade studera och sedan jag slutade jobba som lärare är inköpen obefintliga. Jag vill bara läsa skönlitterärt nu. Kokböcker köpte jag ibland också av någon outgrundlig anledning, men där har jag lärt mig att det inte spelar någon roll hur fin kokboken är - jag är ändå så långt ifrån intresserad av matlagning man kan komma. 

Nu undrar kanske vän av ordning varför jag inte hamstrar skönlitterära böcker på rean. Där kryllar ju av deckare, romaner, feelgood och alla andra möjliga och omöjliga genrer. Enkelt uttryckt kan man säga att bokreans böcker består av två kategorier för min del: sådant jag redan läst och det jag inte läst är sådant jag inte varit intresserad av att läsa. Men, en annan sak är att jag älskar pocket och skulle vi prata pocketrea av stora mått skulle jag ha mycket svårt att hålla mig därifrån. För tillfället blir det ändå mest inbundet, tack vare rec.ex, och ljudböcker via appen, men pocket är fortfarande det format jag föredrar. En sista anledning till att jag just i år inte engagerar mig alls i bokrean är att jag i ärlighetens namn har fullt tillräckligt med olästa böcker hemma och att jag känner ett rätt stort behov av att beta av den högen först. 

Hur är ert förhållande till bokrean? Har ni gjort några fynd i år

9 kommentarer:

 1. skönlitteratur lånar jag på biblioteket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra loppis säljer nästan nya pocket för 10 kr.

   Radera
  2. Loppis och second hand är superbra, men jag är inte så road av att gå på nån av dem och därför blir det väldigt få pocketinköp där, men det händer.

   Radera
 2. Jag har fyndat med det var en del av min födelsedagspresent.

  SvaraRadera
 3. Resten av året köper jag mest pocket, men på rean blir det ju inbundet. Den second hand jag hittat här tar 25 kronor för en begagnad pocket och i ärlighetens namn så lägger jag hellre till någon tia och får en ny då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lägger nog också gärna till någon tia och får en ny.

   Radera
 4. Jag älskar ju principen. Gå runt och titta, så mycket böcker och så mycket som händer i annars halvdöda bokbutiker. Jag köpte en hel del böcker, men bara en var en bok jag inte redan varit sugen på tidigare i år. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Principen gillar jag också och för många är bokrean fortfarande en av årets höjdpunkter, vilket förstås enbart är positivt. :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.