12 aug. 2018

eldsystrar

Eldsystrar (inbunden)

"Vera Liljas favoritklient Ayana kommer inte till den avtalade terapitiden och hennes frånvaro oroar Vera. Det visar sig vara en berättigad oro.

Vera Lilja är en erfaren och omtalad psykolog med mottagningvid Odenplan i Stockholm. Hon är en skicklig psykolog,men har under en tid mottagit anonyma hot som blivit alltmerpåträngande. Någon som är våldsam, kränkt och driven av ett glödande hat riktar allt fokus mot Vera Lilja.


I Veras ungdom förlorade hon båda sina föräldrar i en fruktansvärd eldsvåda, där även hennes syster blev svårt skadad. Vera har i hela sitt liv känt en enorm skuld och försöker sona den genom att hjälpa andra. När det visar sig att Ayana är kidnappad gör sig det förflutna påmint. Det som Vera i ett helt liv försökt att glömma. Veras psykologiska kunskaper sätts på spel - det handlar om liv eller död." (Text från Bokus.)


Det är inte alla böcker som faller en i smaken och tyvärr är Eldsystrar av Susanne Boll en sådan bok. Egentligen är det en rätt ordinär svensk thriller så det är inga problem att ta sig igenom den, men boken engagerar mig inte och det gäller både handling och persongalleri.

Jag tycker om att Boll valt en kvinna i femtioårsåldern som huvudkaraktär för det är lite ovanligt i genren.Tyvärr är det dock något som gör att jag liksom inte känner något större intresse för henne. Hon är kompetent i sin yrkesutövning som psykolog men också ifrågasatt vilket väl gör henne lite mer trovärdig. Hennes bakgrund får vi ta del av successivt i boken vilket är ett rätt bra upplägg, men ändå  varken gillar jag eller ogillar jag heller.

Berättelsen plockar också in lite för många olika spänningsmoment för mig smak. Det är nästa som en checklista för här finns incest, hot, obehagligheter från förr, kidnappning, rasism med mer. Det blir liksom för mycket och i en riktigt tät thriller är det ofta färre ämnen i centrum eftersom just det "täta" annars försvinner i spretigheten. Den här boken levererar helt enkelt för lite spänning eftersom det är för mycket som skall avhandlas.

För mig personligen lockar det inte att läsa ännu en bok om Vera Lilja, men säkert finns det andra som ser fram emot att möta henne igen.

(Rec.ex från Bokfabriken)

4 kommentarer:

 1. Det lät ju kul med en bok där en 50-årig kvinna får ha huvudrollen. Synd att den inte höll hela vägen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bra idé, men för mig blev det inte någon favoritkaraktär. Har dock läst en del andra betydligt mer positiva recensioner.

   Radera
 2. jag måste säga att svenska deckare sällan faller mig i smaken faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog lättare för klassiska deckare än för en del annat i spänningsgenren.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.