26 aug. 2018

semesterläsning

Jag hade ju nu bara två veckors semester och tillbringade större delen av första veckan hos min mamma och större delen av andra veckan i Hamburg så det har verkligen inte blivit mycket läst denna semester, men här kommer i alla fall ett inlägg om det lilla som ändå blev läst.

Den första bok jag lyssnade klart på var Hyresgästerna av Sarah Waters som jag redan skrivit om här.

Dit solen aldrig når (pocket)
Den andra boken blev en mysdeckare i Marianne Cedervalls serie om Anki Karlsson - Dit solen aldrig når. Den börjar med att Ankis vän, den pensionerade polisen Tryggve, skall resa utomlands på semester, men kan inte låta bli att ägna ett gammalt olöst fall några extra tankar. Anki ger sig ut på långritt till Smissarve prästgård där hon träffar på en journalist, Ninni, som skall skriva en artikelserie om det gamla "Fruntimmershuset" som församlingen drev till en bit in på 1970-talet. Det står snart klart att det inte är populärt att " Fruntimmershuset" hamnar i rampljuset och när Ninni dessutom försvinner är det självklart att Anki blir insyltad i fallet. Tryggve kan förstås inte heller hålla sig undan.

Jag gillar serien om Anki Karlsson. Det är Gotland, småputtrigt och mänskligt. Anki mockar i stallet, tar hand om sitt barnbarn (som i denna bok tillfälligt flyttar till ön), löser mordgåtor och är mitt i allt ändå en trovärdig pensionärskaraktär. Jag kommer absolut att fortsätta läsa denna serie!

Tango i tabernaklet (inbunden)
Tredje boken blev Tango i tabernaklet av Karin Brunk Holmqvist, som jag ju också lottade ut till en lycklig vinnare. Allt är som vanligt i Brunk Holmqvist värld där hon tar oss med till Österlen och låter oss möta några äldre människor som råkar ut för både det ena och det andra  - allt i en varm och humoristisk anda. Det här är inte böcker man läser för den litterära kvaliteten utan för att bli lite underhållen en stund. I den här boken möter vi Kerttu som städar på gästgivargården på halvtid, startar tangokurser och drömmer om att bli kyrkovaktmästare. Men, hur skall det gå när kyrkorådets ordförande ständigt kommer på henne i den ena märkliga situationen efter den andra. Småcharmigt och trivsamt som alltid alltså. (Rec.ex från Bokfabriken)

Rolfs sista önskan Historien om Axel
Ett par noveller av Anton Landgren i ljudboksformat hann jag också med. I Rolfs sista önskan blir Christer via ett arv plötsligt och ofrivilligt ägare till en kolonilott. Men, det utlovade guldet i marken skall visa sig vara något annat än vad Christer tänkt sig och han tvingas desperat leta upp en japan alltmedan kolonigrannarna blir alltmer ilskna. I Historien om Axel är det en 53-årig man som ligger i riskzonen för ännu en hjärtinfarkt som står i centrum. Han vinner ett träningsupplägg med en känd f d maratonlöperska, men han är väl inte särskilt motiverad och de träningsfrälsta är precis så där överenergiska och nedlåtande som de i värsta fall är (been there ...). Småskojiga men inte särskilt bra noveller, om jag skall vara ärlig. Framför allt kändes sluten på novellerna inte särskilt genomarbetade.

Ja, som ni förstår är det lättsam läsning som gällt under semester, och tydligen har det varit något av ett pensionärstema också. :) Nu får vi se om hösten kan bjuda på lite mer läsning med tuggmotstånd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.