9 juni 2019

sista färjan till ystad

Sista färjan från Ystad (inbunden)

I Karin Alfredssons senaste bok, Sista färjan från Ystad, börjar det hela med en bilfärd i ilfart genom Sverige för att hinna med just den där sista färjan från Ystad. När kvinnan och mannen i bilen lämnar Sverige lämnar de också en rad personer bakom sig. En kvinna som behöver sälja sitt älskade torp, en äldre man som återfått hoppet om kärlek, ett barn som väntar på sin födelsedagspresent och en bonde och lokalpolitiker som väntar på att höra av sin förbjudna kärlek. De har också en hel del kontakter med människor på nätet som vill hyra bostad. Vad paret håller på med blir det kommissarie Ainas uppgift att lösa.

Jag brukar älska Karin Alfredssons böcker, men den här når inte riktigt upp till hennes vanlig nivå. För mig blir det här för spretigt. Visst är jag van att läsa böcker med flera olika trådar och Alfredsson använder ofta den här berättarstilen, men det tar alldeles för lång tid innan jag får något grepp om boken, faktiskt över halva och om det inte vore för att det är snabbläst och jag är bekant med Alfredsson sedan tidigare hade jag nog gett upp. Sista halva får jag mer grepp om det hela och jag förstår att författaren sin vana trogen har ett budskap även med denna bok och ett samhällsfenomen att skildra, men avslöjar jag det är boken till stora delar spoilad (eller spojlad?) så jag säger inget om det. :) Boken tar sig och blir helt ok mot slutet, men tyvärr aldrig mer än så.

Sammanfattningsvis kan jag säga att detta är långt ifrån det bästa Alfredsson skrivit, men alla författare har en mellanbok emellanåt så jag ser ändå fram emot att läsa nästa bok från henne och hoppas lite extra på att hon återvänder till att skildra någon aktuell fråga för kvinnor i världen. Det är det hon gör allra bäst nämligen.

(Rec.ex från Bokfabriken)

2 kommentarer:

  1. Det var längesedan jag läste något av Alfredsson. Borde nog göra det snart igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon har skrivit många bra böcker. Gillade serien om Ellen Elg men även de böcker hon gett ut de senaste åren.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.