2 juni 2019

uppsamlingsheat

Det har varit lite mycket av både det ena och det andra så bloggen har varit lågprioriterad, men nu ska det väl lugna ner sig lite hoppas jag. För att samla ihop mitt läsande på sistone kommer här några korta kommentarer om böcker jag läst, eller inte läst.

Skärvor av fruktan (ljudbok)

Jag har läst några böcker tidigare av Annika Sjögren och jag uppskattar alltid hennes berättelser. Det är ofta en helt vanlig människa i centrum och så även denna gång i boken  Skärvor av fruktan. I centrum står en man vid namn Östen som har lite svårt att njuta av sitt pensionärsliv på grund av hemligheter från förr. När han väljer att berätta om sin son, en nu drygt 30-årig man som kom till i en otrohetsaffär i Östens första äktenskap, för sin fru Bodil börjar allt förändras. Bodils motvilja är påtaglig och förstås ett problem, men att ta kontakt med sonen och dras in i hans liv ska visa sig bjuda på än större problem.

Som alltid lyckas Sjögren skapa personen man kan förstå och känna med trots deras fel och brister. Det här är verkligen ett författarskap jag uppskattar för att det känns så genuint och rotat i den svenska folksjälen. Fler borde läsa Sjögren!

Ett system så magnifikt att det bländar (inbunden)

Titeln - Ett system så magnifikt att det bländar - som Amanda Svensson döpt sin senaste bok till har en enorm dragningskraft på mig för den är så fin och sticker ut från mängden. Jag vill tycka om boken lika mycket som titeln, men jag klarar faktiskt inte av att läsa den. Det är något med språket som inte alls funkar för mig. Det tar emot hela tiden och jag som benhårt hävdar att läsning ska vara lustfyllt och inte en plikt, ger därför upp den här boken. Kanske kan den få en ny chans om den dyker upp som ljudbok med rätt uppläsare.

(Rec.ex från Norstedts)

De odödliga (inbunden)

Sommaren 1969 beger sig de fyra syskonen Gold till en spågumma inte långt från där de bor. De har hört att hon kan förutspå vilket datum olika personer kommer att dö. Syskonen går in till henne en och en, men säger inget till varandra om vad de fått veta. Deras liv ska nu levas med vetskapen om när det tar slut och hur ska de hantera det? Den yngste av syskonen, Simon, drar till San Francisco och lever ett utsvävande liv i stadens gaygemenskap, medan Klara blir illusionist och ständigt vill utmana vad som är fantasi och verklighet. Det här är så långt jag orkar. Jag gillar verkligen upplägget i Chloe Benjamins bok De odödliga, och första delen om Simons liv i San Francisco gillar jag verkligen att läsa om. Klaras del funkar ok, men sedan känner jag mig liksom mätt på något sätt. Boken är lite för lång och jag lämnar den utan att ha fått möta Daniel och Varyas liv och öde. Kanske hade jag orkar till slutet om det inte varit så mycket annat runt omkring.

Vad har ni läst på sistone? Någon bok ni vill tipsa om? 

2 kommentarer:

  1. Helt nya författare för mig men blev lite nyfiken faktiskt. Jag läste ut Camilla Läckbergs senaste igår så nu blir det ett Harry Potter-race tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte läst Läckberg på många år. Kanske får hon en ny chans när sommarvärmen gör att svenska deckare lockar - vilket ju alltid händer! :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.