9 sep. 2013

om inte nu så när

Om inte nu så när (mp3-bok)

Jag har varit nyfiken på Annika Thors Om inte nu så när ända sedan den kom. Det är något med titeln och fotot på framsidan som lockar mig. Jag vill på något sätt att personerna på bilden skall vara personer i boken och kanske är de det. Eftersom jag inte var upplagd för en deckare förra gången jag valde ljudbok fick det bli Thors bok - så långt ifrån deckare det gick att komma, liksom.

Året är 1938 och kriget har ännu inte brutit ut. På Utlänningsbyrån i Stockholm bestämmer tjänstmännen över människors framtid genom att låta dem stanna i Sverige eller inte. Det finns uppenbart anti-semitiska stämningar på byrån och det är inte helt lätt för judar att få en rättvis behandling. Sverige har en del att stå till svars för. Än en gång kan jag konstatera att Sverige inte har varit, och inte är, fritt från de tankar och idéer som skapat så mycket lidande runt om i Europa och övriga världen.

I Thors bok får vi följa några av de människor som levde med Utlänningsbyrån som en viktig del av sin vardag. Ilse, Arnold och Paul har alla flytt från Tyskland för att undkomma det Tredje riket och de är alla beroende av att socialstyrelsens anställda på utlänningsbyrån beviljar deras uppehållstillstånd som ständigt måste förnyas. Bland de som är anställda av Socialstyrelsen får vi möta Stig, Birger och Inger. Fyra män och två kvinnor. Detta är en del av bokens problem. Thor tycks själv känna mest för Inger och Ilse. När hon berättar om deras historia är det mer känsla i språket och de två kvinnorna blir därför levande. När det kommer till männen tycks Thors ambition snarare vara att sätta in dem i ett historiskt sammanhang och nästan lärarlikt berätta om hur Sverige fungerade genom dem. Det blir torrt. Ju längre in i boken man kommer desto mer kommer det dessutom att handla om männen och kvinnorna, vars historier hade varit så intressant att följa, hamnar allt mer i bakgrunden trots att de bryts ner minst lika mycket av den ständiga oron och osäkerheten.

Lagom till att jag börjar tycka att jag mest lyssnar av pliktkänsla blir dessutom Marika Lagercrantz förkyld och små diskreta snörvlingar hörs nästan som i bakgrunden i den annars skickliga uppläsning. Boken motsvarade som ni förstår inte mina förväntningar. Synd, men jag tycker ändå att det är bra att Thor skrivit om detta för precis som titeln säger: Om inte nu så när?

4 kommentarer:

 1. Hörde Annika Thor tala om Om inte nu så när på bok- och biblioteksmässan när den gavs ut första gången. Mycket intressant seminarium men jag blev inte så sugen på att läsa boken, konstigt nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker nog inte att du missar så mycket om du hoppar över boken ... :)

   Radera
 2. Jag läste och älskade hennes ungdomsserie som börjar med En ö i havet när jag var liten (säg gick i mellanstadiet). Men jag har inte läst någon "vuxenbok" av henne ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ö i havet såg jag något avsnitt av på tv. Visste inte att det vara Annika Thor som skrivit boken.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.