29 sep. 2013

pojken i hiss 54

Pojken i hiss 54 (ljudbok)

Dags för att Ellen Elg att ge sig ut på sitt femte uppdrag, fast den här gången är det egentligen mening att hon skall vara en skötsam medföljande hemmafru till sin make som fått jobb i Dubai. Vi som följt Ellen i tidigare böcker förstår ju att detta är omöjligt - naturligtvis lyckas hon trassla in sig i en farlig situation. Det är illa nog att hon och hennes chaufför bevittnat när en av oljeprinserna torterar en man ute i öknen, att de har det hela på film är farligare än vad den lite naiva Ellen först vill erkänna.

På sedvanligt maner har Karin Alfredsson med en rad andra berättelsetrådar. Vi har Zubaida som bor i Pakistan och hotas att utsättas för hedersmord efter att hon besökt ett tält för att titta på jaktfalkar. Hennes storebror, som är samma chaufför som var med Ellen när de bevittnade misshandeln ute i öknen, kallas hem för att familjen skall ta beslut om hedersmordet och genomföra det. I vänta på det hålls Zubaida inlåst i en skrubb. Ellens nära vänskap med en av de emiratiska kvinnorna i Dubai och hennes lyxliv är ett annat spår. Tjänstekvinnornas liv och villkor i de emiratiska hemmen är ytterligare ett spår. Kontrasten mellan rik och fattig och deras olika livsvillkor blir tydlig, men samtidigt blir alla dessa spår lite osammanhängande. Jag känner inte riktigt samma engagemang i berättelsen som jag brukar göra. Jag tycker att Alfredsson förenklar för mycket även om hon säkert vill problematisera och berättelsen blir platt och nästan klichéartad i mina ögon. Kanske beror det på att min egen förkunskap den här gången är betydligt bättre än i en del av de tidigare böckerna. Titeln är också märklig och det hade varit bättre med något som syftade på händelsen i öknen eller situationen Zubaida hamnat i borta i Pakistan.

Betyget blir alltså ett nja ... Det är helt enkelt som det brukar i serier, alla böcker håller inte måttet. Trots detta längtar jag efter att läsa mer om Ellen Elg och kvinnors situation på olika håll i världen. Hoppas att det snart kommer en ny bok! Väljer jag den som ljudbok hoppas jag att det är Anna Maria Käll som läser den också för hon gjorde det så bra.

2 kommentarer:

  1. Ja så är det med serier tyvärr alla är inte lika bra.Jag har varit lite busig och taggat dig i en utmaning. Reading habits tag . Frivilligt förstås. Ha en skön söndag.
    Mia

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.