18 nov. 2013

allt för din skull

Allt för din skull : roman (inbunden)

Då och då stöter man på riktigt obehagliga karaktärer i böckernas värld och nu har jag mött en sån igen: pastor Aron i Christina Stiellis bok Allt för din skull. Pastorn styr sin syster, sin systerdotter och sin församling men det är inget sunt ledarskap och hans tro och hans bibelkunnande gynnar mest honom själv.

Stiellis bok är spännande på ett sätt som få spänningsromaner är och jag följer berättelsen framåt i ett tempo och med ett intresse som jag inte haft på länge. I slutet på 90-talet umgicks jag en hel del med frireligiösa vänner och jag kan känna igen stämningen, lovsångerna och förbönerna även om de församlingar jag besökte inte styrdes av en pastor som överskred förbjudna gränser. Något som däremot stör min läsning är valet av en ålderdomlig bibelöversättning. Det finns ingen anledning till att använda den gamla översättningen och därmed få kristna människor att framstå som ännu mer ålderdomliga än vad många ute i samhället redan tror att de är. En tanke som ibland slår mig är att det skulle kännas fräscht om någon i litteraturen fick vara religiös utan att det var problematiskt. Nåja, tillbaka till Stiellis bok.

Karoline är bokens huvudperson och hon lever med en mamma som är paniskt livrädd för att på något enda sätt avvika från den väg Gud vill att hon och hennes familj skall följa. Pappan är också troende men inte lika intensivt, inte lika skuld och skamtyngd trots att han också är med i samma församling. Karoline försöker också göra allt rätt, men kroppen gör som den vill och som trettonåring för hon sin mens och brösten växer. Hon känner sig ful och syndig och ber till en Gud som inte tycks svara och mamman vänder henne ryggen. Så finns hennes morbror, pastor Aron, där och han tycker att hon är vacker, uppmärksammar henne och rör vid henne på ett sätt som hon alldeles för sent inser är felaktigt.

Under bokens gång får vi också glimtar ur Karolines mammas och pappas liv och pastor Aron har mer än Karoline på sitt samvete skall det visa sig. Alla lider under hans ledarskap, men i församlingen önskar han alla Guds frid och är en ansedd man. Jag ryser. Det är obehaglig och samtidigt en intensivt bra läsupplevelse. Stielli gör det igen kan jag säga. Hennes första bok, Jag älskar dig inte, läste jag också i det närmsta andlöst. Så, har ni inte upptäckt Stielli - låna eller köp en bok idag!

(Rec.ex från Wahlström & Widstrand)

4 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.