14 nov. 2013

doft av hämnd

Doft av hämnd (mp3-bok)

Mikael Bergstrands Doft av hämnd är den första i serien med journalisten Leyla Abdallah i huvudrollen. Som ung tjej med invandrarbakgrund får hon ofta uppdrag som är kopplade till Rosengård och det stör henne lite. Ibland kommer dock hennes uppväxt i kvarteren till nytta och när sommarens ungdomsrån övergår till våldshandlingar och i slutändan även mord på en kriminell invandrarkille är Leyla tidningens givna reporter. Eller ja, viss konkurrens från en mer erfaren manlig kollega finns det faktiskt. Boken utvecklas till en historia om spänningen mellan olika gäng och i det större perspektivet är berättelse om hur uppdelat Malmö är mellan invandrare och svenskar och hur separata stadens olika delar är. Förstås letas det också efter en mördare och både Leyla och polisen följer olika spår.

Bergstrand har lite svårt att få till tempot i boken och det finns långa partier som är rent tråkiga. Det blir ibland som en slags föreläsning i hur oerfarna gäng kan fungera och hur medlemmarna reagerar och det har säkert viss relevans men måste göras betydligt smidigare. Leyla Abdallah tycker jag om men hon kunde ha fått mer utrymme och vi kunde ha fått lära känna henne lite bättre. Det märks att det här är första delen i en serie, men jag är inte särskilt sugen på att läsa eller lyssna på del två.

För att säga något positivt så är uppläsaren välvald. I en bok som utspelar sig i Malmö passardet ju utmärkt att ha en uppläsare som pratar skånska och Mattias Linderoth gör ett bra jobb. På Storytel kan man läsa vad andra har tyckt om boken och där fanns några som stört sig på den skånska dialekten. Jag tyckte snarare att den tillförde boken något. En dimension den behövde.

4 kommentarer:

 1. Den där verkar spännande.
  Ha en härlig helg.
  Kram Cissi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde ha varit spännande, men är lite för seg.
   Trevlig helg!

   Radera
 2. Mikael Bergstrands Indienböcker är förmodligen mer lyckade. Den här låter som dussindeckare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en riktig dussindeckare är det. Indienböckerna är mycket bättre. Tur att Bergstrand bytte spår! :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.