18 mars 2014

kranvridarna

Kranvridarna (ljudbok)

Ni som följt mig ett tag vet kanske att Karin Brunk Holmqvist böcker är min guilty pleasure och nu när jag varit lite trött på kvällarna har det passat perfekt att lyssna på den lättsamma boken Kranvridarna.

Självklart befinner vi oss i en by på Österlen och nästan lika självklart är att vi har ett par ogifta figurer i huvudrollerna. Den här gången heter de Edit och Hjalmar och de är ett äldre syskonpar där båda blivit kvar i föräldrahemmet. I byn har affären lagts ner och byborna tycker det är sorgligt när byn service försvinner och med gemensamma krafter startar de ett projekt med parollen Levande landsbygd. I Edits stillsamma vardagsliv är mötet med vinklubben Kranvridarna månadens höjdpunkt och en källa till glädje och gemenskap. Hon trivs bra med sitt liv, men har nu börjat oroa sig för sin bror Hjalmar som på äldre dagar börjat ränna ute om nätterna.

Det är så där trevligt och harmlöst som det brukar vara i Brunk Holmqvists böcker och förvecklingarna lämnar ingen större skada. Något som dock skaver lite i denna bok är att Edit och Hjalmars relation ibland framställs mer som en kärleksrelation. Edits nästan svartsjuka inställning till att Hjalmar eventuellt har träffat en kvinna känns olustig. Det är något med tonen och språknyanserna som inte riktigt lyckas i dessa partier. Om jag inte hade läst något av Brunk Holmqvist tidigare och därför inte känt till att en incesthistoria vore fullständigt otänkbar hade jag troligen misstänkt att det skulle utvecklas till just det. Inte minst vid det tillfälle då Edit stoppar om sin bror när han ska sova. Så märkligt!

4 kommentarer:

 1. Jag har bara läst en bok av Karin Brunk Holmqvist (Potensgivarna). Men den här kände jag igen direkt som en av hennes tack vare framsidan. De går verkligen i samma stil! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst känner mig igen hennes böcker. De sticker ut i mängden. Potensgivarna är fortfarande hennes bästa bok. Gillade den mycket.

   Radera
 2. Jag gillade också Potensgivarna men sedan läste jag Rapsbaggarna och tyckte att det var lite för likt. Men vet att böckerna brukar funka för "äldre personer som vill läsa något roligt" och det är klart att det är trevligt med humoristiska böcker om pensionärer. Det finns inte så många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böckerna är väldigt lika, men det gör ju att man alltid vet vad man får. :) Kan tänka mig att pensionärerna fnissar glatt när de läser böckerna!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.