1 mars 2014

bokbloggsjerka 28 februari - 3 mars

jerka11

Bokrean är igång och (självklart) är det om den som veckans jerka handlar:

Har du gjort några fynd på bokrean i år? Om ja, vilken bok är du särskilt sugen på att läsa? Om nej, vad fällde avgörandet för att du bestämde dig för att avstå?

Jag har inte köpt något på årets bokrea och kommer inte att göra det heller. Tidigare år köpte jag en hel del men det mesta var impulsköp eller "den kanske man borde läsa"-köp (alltid facklitteratur) vilket ledde till att de flesta böcker blev hyllvärmare eller påbörjade men aldrig utlästa. Jag vill hålla mitt bokliv så fritt från hyllvärmare som möjligt och därför bestämde jag mig för att bli mer restriktiv i mina inköp (inte bara under bokrean) och då visade det sig att utbudet egentligen inte tilltalade mig särskilt mycket. En del böcker har jag redan läst, en del vill jag faktiskt inte läsa och deckare köper jag inte i inbundet format. Det där med inbundet är förresten en avgörande faktor. Det är trevligt att få inbundna rec.ex och jag lånar inbundet på biblioteket, men jag köper bara böcker i pocket eftersom det är mitt favoritformat och dessutom tar de lite mindre plats i hyllan.

Internetbokhandlarna då? Ja, där finns säkert ett större utbud, men jag orkar inte riktigt kolla igenom det. Tänker att risken för ogenomtänkta impulsköp dessutom är övervägande när det t ex finns pocket för 19 kr. Bäst att undvika frestelsen! :)

17 kommentarer:

 1. Jag håller helt med dig i bokreatankarna.
  Men att pocket tar mindre plats? Jag tycker ofta att de är lite bredare än inbundna även om de är mindre och lättare och allt det där. Men bredare = mer hyllcentimetrar...
  Pocket är himla bra om man ska köpa - för jag får inte alls lika dåligt samvete om jag sedan gör mig av med den. (Den var ju så billig)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får plats med fler extra hyllplan i Billyn om man bara fyller den med pocket. Extra hyllplan är IKEA:s bästa gåva till pocketbokmalen! :)

   Radera
 2. Jag föll för 19-kronorspocketar... men är ganska glad för det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, nu blir jag nästan frestad att kolla in utbudet ... Nej, jag har redan böcker så det räcker här hemma. Åtminstone just nu.

   Radera
 3. Jag föll lite mer än väl för 19kr-träsket. 14 pocket beställda och, hoppas jag, förhoppningsvis snart på rätt väg hem till mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju alltid kul med ett bokpaket! :)

   Radera
 4. jag ser hyllvärmare som en skatt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det mer ett stressmoment.

   Radera
 5. Ibland har jag funderat på att sätta alla pocket i egna hyllor, just för de där extra hyllplanen. Men sedan vinner den strukturerade Monika, som tycker att böcker ska stå i ordning och böcker som hör ihop ska stå tillsammans :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir alltmer ostrukturerad ... :)

   Radera
 6. I år har jag köpt ovanligt lite facklitteratur på bokrean, men annars brukar det bli att jag går i fällan och köper på mig ett helt drös med facklitteratur som sedan blir stående. Tror majoriteten av mina hyllvärmare är facklitteratur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner väl igen det där. Facklitteratur kan verka intressant, men i ärlighetens namn är jag inte särskilt förtjust i att läsa facklitteratur.

   Radera
 7. Jag borde gjort som dig, mina hög med olästa böcker växer mig över huvudet...

  SvaraRadera
 8. Det var rätt svårt i början att inte köpa alla böcker som lockade, men nu har jag vant mig och trivs med att bara köpa sådant jag vill läsa just nu.

  SvaraRadera
 9. Jag har aldrig varit för impulsköp och ondödigt köpande... Vilket kanske man inte tror då man kollar på vad jag inhandlade under rean. Men jag är så fruktansvärt nöjd med vad jag har köpt, och är inte det minsta besviken på mig trots allt!
  Och visst, hyllvärmare är inte skoj, men är ändå skönt att alltid ha en (eller två) olästa böcker hemma om man inte är sugen på att läsa nytt :)

  SvaraRadera
 10. Alltid roligt när man är nöjd med sina inköp! Är lyckligt lottad som bor i en stad där biblioteket är öppet alla veckans dagar ifall jag skulle stå boklös, vilket typ aldrig händer för när det är ett par böcker kvar i högen köper jag nya. Boklös - skrämmande tanke!

  SvaraRadera
 11. Låter sunt! Impulsköp blir typ alltid fel..
  Jag tycker också att inbundna böcker är lite bökiga och platskrävande.. Jag läser mest när jag är på språng och då tar ju pocket (eller ännu hellre, e-böcker) betydligt mindre plats i väskan.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.