26 juli 2015

svenska hem - en bok om hur vi bor och varför

Svenska hem : En bok om hur vi bor och varför (e-bok)

Per Svenssons bok Svenska hem - en bok om hur vi bor och varför fick bli mitt populärvetenskapliga val i bokbingon. Boken kom 2002 och det gör förstås att den inte är uppdaterad när det kommer till de senaste femton årens utveckling av de svenska hemmen, men å andra sidan ligger tonvikten i boken på hur 1900-talets olika decennium på olika sätt påverkat vårt boende.

Mitt favoritkapitel handlar om mexitegel. Jag tillhör dem som tycker att en villa i mexitegel är allt annat än lockande, men precis som Svensson skriver finns det otroligt många mexitegelvillor i landet och det bor ju folk i allihop, så uppenbarligen är de både möjligt att bo i en (vilket t ex min egen morbror gör) och att köpa sig en när familjelivet gör att villa med gräsmatta lockar. Svensson kopplar samman mexiteglet med samtidens vurm för USA, för det enkla livet där inget behöver skötas eller tillagas, till charterresor, swimmingpooler, gillestugor och det smått hedonistiska i en vit, gnistrande sten. Jag läser, nickar, rynkar pannan lite fundersamt, men på det stora hela är det intressant läsning.

Ett annat intressant kapitel kallar Svensson för Blåsningen och det handlar enkelt uttryckt om hur dammsugaren och andra tekniska prylar som var tänkta att förenkla städning och annat hushållsarbete blev något av en kvinnofälla. Dammsugaren flyttade in, hembiträdet flyttade ut och förändringen var oåterkallelig (eller?). Det som var en dröm om att tekniken skulle göra att hushållsarbetet försvann helt har istället blivit en realitet där både mannen och kvinna jobbar utanför hemmet, men där kvinnan fortfarande har dubbelarbetet med hushållssysslorna. Visst, man kan invända och säga att mannen minsann också städar, diskar, tvättar etc, men ser det verkligen ut så i verkligheten? Kapitlet kan nog framstå som provocerande för en del, men det fick i alla fall mig att tänka till.
_______________________________________________________
Bokbingo: Kryss i rutan Popular Science 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.