4 aug. 2015

augustienkätJohannas deckarhörna hittade jag en augustienkät som jag självklart inte kunde låta bli att besvara. Enkäter är som bekant oemotståndliga!

1 De flesta är överens om att sommaren 2015 inte har varit någon höjdare vädermässigt, hittills. En del läser mycket när det regnar, andra sitter mest och trånar efter den där solstolen som inte går att använda. Hur har din lässommar varit? (Hittills, även här, sommaren är ju inte slut ännu.)
Min lässommar har varit lite ovanlig eftersom jag i princip uteslutande läst och lyssnat på böcker som gett kryss på bokbingobrickan. Det har inneburit att jag bl a läst populärkultur ett par gånger och en bok riktad till barn i mellanstadieåldern för första gången sedan ... ja, mellanstadieåldern! För mig har det varit en kul utmaning att hänga fast vid mitt i allt tråkigt med separationen. Varierad läsning som emellanåt varit utanför-bekvämlighetszonen och  på det stora hela bra lässommar!

2. Nämn tre böcker du bara måste läsa i augusti (gamla eller nya)!
Jag har ju alltid så svårt att nämna måste-böcker men ljudboksversionen av Håkan Nessers Elva dagar i Berlin kommer på Storytel den 20 augusti och eftersom det är författaruppläsning är den väldigt, väldigt efterlängtad. Jag ser också fram emot att läsa Hausfrau av Jill Alexander Essbaum som jag fått som rec.ex av Brombergs. I övrigt hoppas jag att läsningen kommer att flyta på för det har varit ett bra läsår hittills.

3. Vilka nya böcker som kommer i augusti längtar du mest efter?
Se fråga 2 får jag nog svara här.

4. Kräftor eller surströmming. I augusti är det premiär för dessa ”delikatesser”. Vilket väljer du helst?
Jag äter ingenting som levt i vatten så jag undviker båda kräftorna och surströmmingen. Usch för båda, men kräftorna luktar ju i alla fall lite mindre äckligt (men inte luktar de gott precis ...).

5. Vilken är den bästa boken du har läst i sommar?
Bäst är Marr av Håkan Nesser, i alla fall om vi pratar skönlitteratur. Mumin och tillvarons gåta av Jukka Laajarinne och De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordgren är också två riktigt bra böcker som satte igång tankeverksamheten mitt under semestern,

6. Finns det någon för dig ny författare du är sugen på att läsa i höst?
Jag läser alltid, varje höst, vinter, vår och sommar författare som är nya för mig så jag är säker på att jag kommer att läsa en eller flera nya även i höst och kanske hittar jag en ny favorit.

7. För många är ju också augusti förknippat med skolstarten. Har du något starkt läsminne från skolåren?
På mellanstadiet, i alla fall i femman och sexan, hade vi ibland "beting" på svenskan och det innebar att vi hade en rad olika uppgifter som vi fick arbeta med i vilken ordning vi ville. Jag skyndade mig alltid att göra klart tråkiga grammatikövningar och skrivuppgifter för att få lägga några minuter extra på läsningen. Böckerna lånades i det lilla skolbiblioteket som delade rum med musiksalen. Ett litet skolbibliotek är verkligen bättre än inget!

8. Semestern är kanske slut snart, men hur gör du för att hålla liv i sommarkänslan lite till?
Jag tillhör ju dem som inte har något alls emot att hösten och den friska, klara luften är i antågande, men sommarkänslan behåller jag kanske bäst genom att fortsätta ta en latte på någon uteservering med boken som sällskap. Det är ett skönt sätt att få lite ställtid mellan jobb och hemma. Men, nu skall jag ju pendla så kanske får latten vänta till helgerna.

9. Anta att det börjar komma en hel del höstböcker hem till dig, men du är ju inte färdig med de böcker du hade planerat att läsa i sommar ännu. Samtidigt vill du kasta dig över nyheterna. Hur prioriterar du?
Jag brukar gå efter lustprincipen, men ibland får en bok med recensionsdatum gå före. Jag tar det lite som det kommer. Det är långt ifrån alltid jag hinner läsa böckerna till recensionsdatumet.

10. Till sist, vilken är hösten allra mest efterlängtade måste-läsa-direkt-bok för dig?
Jag är mycket nyfiken på Tschick av Wolfgang Herrndorf som ges ut av Nilsson förlag i september.


Om man vill kan man gärna tagga några att göra enkäten. Jag taggar som vanligt alla som vill.

Elva dagar i Berlin (e-bok) Hausfrau (e-bok) omslagTschick

6 kommentarer:

 1. Roligt att du ville göra enkäten. Håkan Nessers nya är jag också sugen på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att vi är fler som gillar Nesser! Får väl erkänna att jag inte varit särskilt förtjust i hans New York och London-böcker, men jag ser ändå fram emot Berlin-boken.

   Radera
 2. Nessers bok är jag övertygad om kommer att flytta hem till mig. Till slut och på något sätt :)

  SvaraRadera
 3. Väntar otåligt på den 20 onde!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nesser läser Nesser är alltid en upplevelse!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.