3 aug. 2015

#längtan

Någon gång om året drabbas jag av en slags diffus hemlängtan, vilket är smått märkligt för jag har flyttat så mycket att hem egentligen är rätt otydligt, men eftersom jag bodde i Ludvika 12 år under uppväxten är det den hålan staden jag kallar hemma. Egentligen är det aldrig hem till Ludvika jag längtar utan det är mer en slags hem till Dalarna-längtan för jag skulle aldrig, aldrig någonsin kunna bo i Ludvika igen, men väl i Falun, Leksand eller Mora. Kanske är min hemlängtan mest ett uttryck för en slags längtan till en tid då livet var lite mindre komplicerat och till den försvunna ungdomen. Den kan vi väl alla sakna?

Ludvika är Dan Andersson-land och Sofia Karlsson har gjort så underbara musikaliska tolkningar av hans dikter att jag inte kan låta bli att bjuda på min favorit. Mannen väntar vid sin mila, och nog kan vi väl tänka oss att han längtar också?


#sommarlovmedkulturkollo

6 kommentarer:

 1. Jag tror nog man längtar efter ett mer bekymmerfritt liv, tänk när man var barn. Och så mycket tid man hade som barn, jösses.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och allt var så självklart och hela världen var full av möjligheter! Jo, det är nog barn- och ungdomsåren man saknar.

   Radera
 2. Vilken vacker version av sången. Extra tack för den! I mitt barndomshem, som tömdes och såldes nu i höstas så var Dan Anderssons musik ofta spelad så jag tänker också på den som "hemma".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att klippet väckte minnen och hemkänsla hos fler än mig! :) Sofia Karlssons tolkningar är verkligen något extra.

   Radera
 3. Lider också av en diffus Ludvika-saudade, som du vet : ) http://40.media.tumblr.com/tumblr_m7alg4d0fX1r6nm6ao1_r1_500.png

  Sade till J förra veckan "så när ska vi åka på roadtrip i Dalarna"? Inget svar. : )))

  Igår var jag inne på Olars Ulla i Gamla Stan och båda medarbetarnas dialekt var omisskännlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saudade indeed! :) En roadtrip i Dalarna är faktiskt aldrig fel - överraska honom med en hemlig dalatripp nästa sommar!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.