29 aug. 2015

noveller för trött hjärna

Just när jag har hur många lockande böcker som helst som ligger och väntar på att bli lästa har orken tagit slut. Det har varit två intensiva veckor på jobbet och eftersom jag är ny tar det lite extra på krafterna. Den här helgen har jag långledigt, men igår blev det inte mycket gjort och jag hamnade i Glee-träsket i flera timmar. Idag har jag hunnit med en vända i second hand-butiker och ett besök på Matfestivalen, men nu är jag tillbaka i Glee-träsket ... Hjärnan har gått i strejk! Jag håller tummarna för att den är på läshumör imorgon!

Herr Kadar (häftad)  Till havet (häftad)

Två noveller har jag i alla fall lyssnat på de senaste dagarna; Herr Kadar av Håkan Nesser och Till havet av Stefan Lindberg. Alldeles lagom med en novellix som tar en halvtimme att lyssna igenom när huvudet är trött. I Herr Kadar hamnar vi på en paradisö i Indiska Oceanen tillsammans med några semesterfirare. Först lunkar semestern på i stillsam harmoni, men så förändrar ett nattdyk i juletid semesterfriden och på slutet kommer en oväntad knorr. Jag gillade den här novellen.

 I Till havet möter vi fyra systrar i övre medelåldern; Berit med alla storasystersyndrom, Maria med reumatism och prylgalen make och så Stina och Kerstin med varsin bubbla dit ingen har tillträde. I bubblan kan man spela på lotto utan att någon vet och plötsligt kan man vinna flera miljoner och då blir alla relationer utmanade. Jag föll inte riktigt för den här novellen, men Maria och hennes katalogberoende prylgalning till make skulle jag gärna läsa mer om. Kan de få en egen novell eller kortroman kanske? Hoppas!

2 kommentarer:

  1. Jag gillar noveller! Men nu var det ett tag sedan jag läste en novell.. Får kanske ta och leta upp Herr Kadar. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker nog bättre om enstaka fristående noveller än hela novellsamlingar. Herr Kadar är ett bra exempel på detta.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.