15 aug. 2015

britt-marie var här

Britt-Marie var här (ljudbok)

Britt-Marie har passerat 60 år och bryter upp från sin otrogne make Kent och sitt liv i sta'n. Hon jobbade som servitris en gång på 70-talet och har sedan dessa tagit hand om Kent och Kents barn. Inte för att hon fått någon vidare uppskattning för det, men hon har i alla fall varit behövd och att vara behövd är viktigt för Britt-Marie. Bikarbonat och Faxin fönsterputs är också viktigt för Britt-Marie. Men, nu skall alltså Britt-Marie stå på egna ben och skriver in sig på arbetsförmedlingen för första gången. Låt oss säga att handläggaren på Arbetsförmedlingen snabbt lär sig vem Britt-Marie är. Det gör nämligen alla, för Britt-Marie är en mycket speciell person, ja det är hon sannerligen.

Hon får ett jobb, i byhålan Borg, där hon skall var i tre veckor och lägga ner fritidsgården. Borg är en ort som drabbats hårt av finanskrisen och kvar finns en pizzeria och så finns fotbollen. Britt-Marie kan sannerligen inget om fotboll, det kan hon sannerligen inte, men barnen i Borg älskar fotboll och det är ju ändå så att när det ligger en fotboll framför en är det faktiskt nästan omöjligt att inte sparka på den. Britt-Marie har plötsligt hamnat i en värld där rätt organiserad besticklådor inte räknas och där människor inte riktigt passar in i den vanliga mallen. Men, Britt-Marie har inga fördomar, det har hon givetvis inte, och nu är hon här i sitt hyresrum hos Bank, med råttan som sällskap och med några barn som tycker att hon skall bli deras fotbollstränare.

Första gången jag började lyssna på Fredik Backmans Britt-Marie var här orkade jag inte igenom boken. Britt-Marie var bara för mycket! Men, så skrev Bokföring enligt Monika så fint om boken att jag inte kunde låta bli att ge den en ny chans. Nu, när jag redan stött på Britt-Marie en gång tidigare och var lite mer förberedd, måste jag säga att jag verkligen tycker om både Britt-Marie och boken. Det är ett så fint porträtt av en människa, en kvinna, som växer och växer, riktigt blommar ut. Som på något sätt tar sig an livet på ett sätt som bara en Britt-Marie kan göra. Må hända är hon mer en karikatyr än en person man kan möta i verkligheten, men det gör inte så mycket, för Britt-Marie, berättelsen och alla människor i den är fina, tragiska och roliga i ett. När boken är slut är värmen kvar och det är värt mycket. Plötsligt är detta en bok jag rekommendera, det är det sannerligen.

8 kommentarer:

 1. Vad kul att du gillade den till slut! Hon har en förmåga att smyga sig in i ens liv, Britt-Marie, det får du förstå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon smyger sig verkligen på och lämnar avtryck. Hennes speciella språkliga uttryck har stannat hos fler än mig märker jag. :)

   Radera
 2. Jag gillade den också. För mig var den svår ett tag då jag jämförde den så mycket med Ove-boken. Svårt att bli jämförd med Ove, liksom. Men Britt-Marie står efter ett tag helt på egna ben och klarar det galant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ove var verkligen så bra att typ allt annat bleknar i jämförelse. I alla fall i samma genre. Britt-Marie växer dock och även om det inte är någon Ove så visst är det ännu en riktigt bra bok av Backman.

   Radera
 3. Den här vill jag läsa! Gillade både Ove- och Mormor-boken av samma författare. Vet inte varför jag inte har hunnit med att läsa om Britt-Marie ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tokälskade Ove, men klarade inte alls av Mormor. Britt-Marie är en bra mellanväg och en karaktär jag till slut tycker riktigt mycket om.

   Radera
 4. Backman är en sån snackis att jag borde läsa åtminstone en bok av honom. Britt-Marie verkar lockande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar Ove-boken. Den är hans allra bästa.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.