27 sep. 2015

bokmässan 2015

För mig inleddes Bokmässan på fredag kväll med middag på Incontro tillsammans med en hel rad supertrevliga bokbloggare. Jag slås alltid av hur trivsamt det är i bokbloggsvärlden och hur välkommen man alltid känner sig. God mat och trevligt sällskap -vad mer kan man önska?

Jag hade (som vanligt) bara möjlighet att vara på Bokmässan på lördagen och folkmassan är ju nästan ogenomtränglig, men det är ändå ett nöje att vara på plats. Jag strosade runt (nåja, armbågade mig fram) på egen hand bland montrar och bokälskare och hade på det stora hela en riktigt bra dag på mässgolvet.
Förra året stod jag i kö långt över en timme för att komma in på mässan. I år var jag på plats strax efter kl 09 och hade dessutom förköpt biljett. Sånt kallas rutin!

  

 I år stannade jag till och lyssnade på hela eller delar av ovanligt många monterprogram. På bilderna överst ser ni Hans Gunnarsson prata om sin bok All inclusive på Psykologiscenen och Thomas Engström och Joakim Zander prata om sina författarskap på Crime Scene. Söderströms & Schildts Arenan stannade jag till vid flera gånger och hörde bl a delar av samtalet om feminism i Ryssland med Ebba Witt Brattström och Anna-Lena Laurén, men bästa programmet för dagen (som jag tyvärr inte fick några vettiga bilder från) var samtalet mellan Mikaela Strömberg och Merete Mazzarella - ett samtal om allt från böckernas personer till det svåra i att förlika sig med att den ena i ett äktenskap skall dö före den andra. Jag köpte Strömbergs biografi Sophie och fick den signerad. Sist men inte minst ser ni underbara paret Edward Blom och Gunilla Kinn Blom som i Norstedts monter pratade om sin nya bok Kokkonst för livsnjutare.

 

En underbar syn mitt i trängseln var "sagostunden" där Anders Jacobsson, med stor inlevelse, läste högt ur någon av sina Sune-böckerna  och barnen var helt fängslade. Jag ville också slänga mig ner bland kuddarna och lyssna en stund, men gick vidare och hamnade till slut på övervåningen där Svenska Kyrkan hade en rolig vägg full med post-it-lappar. På min post-it-lapp skrev jag Josef K, för visst vore det intressant att över en middag prata om livets absurditeter med just honom?


Efter en paus i bokbloggarnas rum där jag äntligen fick träffa Sincerely Johanna i verkliga livet och säga hej lite snabbt till Och dagarna går-Anna gjorde jag ett sista ryck på mässgolvet innan jag nöjd och glad och trött som attan lämnade mässan med tygpåsen full av böcker och lite choklad i urtjusig förpackning.

Pocket är bästa formatet ...

... men inbundet går förstås också bra!

Novellix monter var rena rama godisbutiken ...

... men jag var ändå tvungen att köpa lite choklad! 

Nästa år är det Bokmässan 22 - 25 september vilket betyder före lön och då kommer jag att stå över. Kanske blir det Crimetime på Gotland istället?

12 kommentarer:

 1. fin start på Bokmässa, gillar noveller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noveller tillhör de genrer jag inte läser så ofta, men jag tycker bättre om dem en och en än i novellsamlingar. Novellixer är ju därför alldeles perfekta!

   Radera
 2. Underbara bilder, undrar hur toasted coconut smakar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också nyfiken på den, men började med Orange Cranberry och den var suveränt god!

   Radera
 3. Köpte också den chokladen - så himlans god!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar jag hade köpt betydligt fler än tre chokladkakor. Så god!

   Radera
 4. Kul att läsa din upplevelse av bokmässan ska försöka summera min senast onsd. Edward blom lyssnade jag oxå på vilken härlig människa😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blom är en härlig personlighet! Hoppas du också hade det bra på mässan.

   Radera
 5. Det verkar som att du har haft ett väldigt lyckad bokmässebesök. Är imponerad över allt du hann med och hur många fina böcker du lyckades få med dig. :) Någon gång vill jag också gå på Bokmässan! Det är bara det där med att den är så långt borta.. :o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hann t o m med lite mer än vad som står i inlägget, men jag stressade verkligen inte. Det bästa med Bokmässan är att man kan snubbla över så mycket intressant när man bara strosar omkring. Håller tummarna för att det blir mässa för dig nästa år! :)

   Radera
 6. Tack för rapport - och i min smak, på många sätt! Möttes av kollegor igår som log medlidande med orden - Hur käääändes det, att inte vara på mässan? :)))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det medlidsamma leendet. :) Tyckte mässan kändes ganska intetsägande i år vad gäller montrarna och utbudet, kanske därför jag hamnade på så många programpunkter istället. Bra det med iofs.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.