17 sep. 2015

den oplanerade mässbesökarenSnart är det dags för årets Bokmässa och jag är helt oförberedd. Eller ja, inte helt kanske. Jag har köpt entrébiljett till lördagen (min enda dag på mässan) för att slippa stå i den oändliga kön. Det gjorde jag förra året och tänker inte göra om det igen. Middag med en hel massa trevlig bokbloggare blir det på fredag kväll (längtar!) och hotellrum är bokat för natten mellan fredag och lördag. Logistikmässigt är jag planerad alltså, programmässigt har jag noll koll.

När jag läser om hur välplanerade många andra bokbloggare är blir jag närmast förfärad, och kanske något skamsen, av min egen oförmåga att engagera mig tillräckligt för att ens ladda ner appen. Men, för mig är mässan ett tillfälle att bara få glida omkring i ett hav av böcker och trängas med boknördar av alla de slag. Jag älskar att snubbla över program av diverse olika slag - författarsamtal, diskussioner och allt möjligt annat - både i trånga små montrar och på de stora scenerna. Forkartorgets scen är något av en favorit i sammanhanget och där här jag lyssnat på allt från takotsubos syndrom (brustet hjärta) till reseskildringar av det lite mer udda slaget. Att stanna till en stund, sätta sig ner några minuter (alltid välbehövligt!), lyssna på hela eller delar av programmet, strosa vidare på mässgolvet, köpa böcker fast man inte skulle - det är Bokmässan för mig!

Får man ens hantera mässan på det här sättet om man är en bokbloggare? Ja, om man bara är där en dag och inte har ett seminariekort tycker jag det är precis så här man skall göra. Visst riskerar man att missa något, men samtidigt är ju chansen så mycket större att man hamnar på de där oväntade monter- och scenprogrammen som vidgar ens vyer om man inte alltför välplanerad springer mellan olika på förhand inplanerade programpunkter. Med seminariekort i handen är man förstås mer välplanerad, men med en enkel entrébiljett och några timmar i mässparadiset föredrar jag nog trots allt en mer oplanerad rutt.

11 kommentarer:

 1. Jag kör en dag ostrukterat och en dag följer jag ett program som ändå inte följs för jag fastnar någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag hade två dagar på mässan skulle jag köra ett likadant upplägg som du - och givetvis också fastna någonstans. :)

   Radera
 2. Jag gjorde som du förra året när jag var där och jag skulle göra samma igen, i alla fall om jag bara hade en dag. Tycker det funkade alldeles utmärkt. Och så gillar jag inte att stressa mellan saker. Det där att bara gå runt och insupa stämningen och helt oplanerat hamna på något intressant passar mig utmärkt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar också ett lugnt tempo och på Bokmässan finns ju alltid så mycket att se och lyssna på att planering inte känns helt nödvändigt. Brukar vara rätt nöjd efter fem-sex timmar faktiskt. Fyra dagar mässa har aldrig lockat mig.

   Radera
 3. Jag ska inte gå på bokmässan alls i år pga allmän utmattning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att jag har lite mer energi nästa fredag, för den här fredagen är jag helt slut och har långt ifrån någon bokmässeenergi. Jag åker inte heller på mässan varje år, så jag förstår helt ditt beslut.

   Radera
 4. Jag ska vara på mässan alla fyra dagarna men jag brukar undvika att vara på mässgolvet på lördag. Då är där knökat. Hoppas vi ses i bokbloggarrummet också - där kan man ladda batterierna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lördag är enda möjligheten för mig eftersom jag jobbar tors-fre och söndagen har aldrig lockat mig. Hellre trängas än missa det helt! Jag går säkert förbi bokbloggarrummet för en stunds vila från myllret. Annars kanske vi ses på middagen på fredag?

   Radera
  2. Absolut, vi ses på middagen!

   Radera
 5. Jag tror inte att man ska planera för mycket här. Det gäller inte bara Bokmässan ;) utan livet i stort.. Man missar mycket om man inte kan vara spontan också.. :)
  Trevligt med Bokmässa förresten! Jag har faktiskt aldrig varit där. :o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant! Alltid skönt med lite flexibilitet i livet. Bokmässan är värd ett besök!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.