6 sep. 2015

jag är en tjuv

Jag är en tjuv (ljudbok)

Jonas Karlsson är tillbaka och inte med en novellsamling utan med en kortroman (?). Något längre än God Jul, men med vissa likheter. Det är åter en gång en arbetsplats i en mindre stad vi befinner oss på och jag måste säga att han är mästerlig på dessa skildringar. Karlssons berättelser har en omisskännlig komik och värme, men samtidigt en närmast unik träffsäkerhet när det gäller att beskriva en arbetsplats interna små konflikter, hierarkier, tristess och absurditeter. Det är alltid ett nöje att läsa Jonas Karlsson och Jag är en tjuv är inget undantag. Läsa, förresten. Karlsson är en sådan där författare som läser in sina böcker med sådan känslan och värme att jag rekommenderar alla att lyssna istället för att läsa.

Roland är säkerhetsansvarig på en stormarknad och för att komma tillrätta med det alltför stora svinnet orsakat av snatteri kommer han på en ny bestraffningsmetod. De tidigare metoderna har inte fungerat så nu skall "Jag är en tjuv"-skylten testas. Roland, som visserligen kom på idén, är mycket motvillig till att genomföra bestraffningen när det väl kommer till kritan. Och så går det också som det går. När väl skylten har använts en gång tappar stormarknaden snart kontrollen över händelseförloppet och allt utvecklas i en riktning Roland inte alls hade kunnat föreställa sig. 

Blir det någon mer regnig dag i höst (och det blir det ju garanterat) så är mitt tips att brygga en kanna  kaffe, ta fram filten, stoppa i hörlurarna och lyssna på Jag är en tjuv. Den är fem timmar lång och det är väl detsamma som en  perfekt eftermiddag i läsfåtöljen? 

10 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Är jättesugen på att läsa både God jul och Jag är en tjuv. Men det får nog bli ljudboksversionerna. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar verkligen ljudböckerna! God Jul kommer jag nog att lyssna på igen i december. Det är den värd!

   Radera
 2. Den här vill jag verkligen läsa. Jag skulle till och med kunna tänka mig att försöka lyssna på ljudboken, gillar Jonas Karlssons röst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han läser verkligen sina egna böcker på ett väldigt bra sätt så jag tror att även om du inte brukar gilla ljudböcker så kommer du att gilla Karlsson läser Karlsson.

   Radera
 3. Håller med om allt du sagt! Lyssna på den alla!

  SvaraRadera
 4. Åh, denna ska jag spara till en regnig dag i läsfåtöljen. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Luta dig tillbaka och ha en trivsam stund i läsfåtöljen! :)

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.