31 aug. 2017

bloggbohemens finska sommar

Bildresultat för finland

I början av juli konstaterade jag att det fanns ett litet tema bland min olästa böcker, nämligen Finland. Tänkte inte på det då, men det passar ju nästan onödigt bra just i år då Finland firar 100 år som självständig stat. Grattis Finland! Men, hur gick det då med min finska lässommar?

Det här var böckerna jag hade i boktraven innan sommaren. Först ut blev Sommarön  av Eva Frantz, som jag faktiskt läste redan i slutet av maj, men jag tar med den ändå för den passar ju så bra in i temat. Här tas vi med till ett företags semesterön, men allt kommer inte att bli så lugnt och skönt som semesterfirarna hoppats. Mycket trevlig bok! Ljuset bakom ögonen av Tommi Kinnunen var jag mer kluven till, och kanske hade jag för höga förväntningar eftersom jag älskade debutromanen Där vägarna möts, men visst är det ändå en bra bok. Gränsen av Rikka Pulkkinen är en bok med osedvanligt passande titel och den gav definitivt mersmak. Karin Erlandsson är en författare för mig, och Missdåd, med sin småstadsmiljö och pusseldeckarfinurlighet, var helt i min smak (och har du inte läst Minkriket - gör det!). Onda boken av Kaj Korkea-aho hade jag svårt att skriva ett blogginlägg om för den är så många olika saker på en och samma gång, men klart läsvärd är den. Kjell Westös Vådan av att vara Skrake började jag läsa, men så glömde jag boken på ett tåg så den blev aldrig mer än påbörjad. Så kan det gå! 

En blå död (inbunden) Vad heter ångest på spanska? (häftad) Blå villan (inbunden)
När jag ändå höll på med finländskt så började jag lyssna på ljudboken En blå död av Mikko Porvali men det var tyvärr inte alls en bok för mig. Skall jag vara ärlig så tror jag faktiskt att jag hade behövt lite kunskap om Finland i mellankrigstiden för att lättare ha kommit in i boken. Bättre gick det då med Michaela von Kügelgens debut Vad heter ångest på spanska? som jag läste från pärm till pärm i en sittning. 

Det har varit riktigt roligt att läsa finskt i sommar och jag tänker att det är något jag skall försöka göra även framöver, för här tycks finnas en hel del författarskap värda att fortsätta stifta bekantskap med. Den uppmärksamma har redan noterat att Eva Frantz bok Blå villan finns bland de rec.ex jag fått på senaste tiden och självklart ser jag fram emot att läsa den. Så, för mig blir det ett fortsatt utforskande av de finländska litterära utbudet (på svenska eller i svensk översättning) och till dig som känner att Finland är smått underrepresenterat i din lässtatistik säger jag bara - ge Finland en chans! :)

5 kommentarer:

 1. Härligt! Westös nya tycker jag du ska läsa också :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar på att läsa Westös nya, men väntar lite och hoppas att den kommer som ljudbok snart.

   Radera
 2. Det är lite konstigt att man inte läser mer från Finland. Det verkar ju finnas en del att välja mellan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också läst alldeles för lite från vårt kära grannland tidigare så därför har det varit kul att upptäcka en liten, liten del av allt läsvärt som ges ut där.

   Radera
 3. Finlandssvensk som jag är skäms jag lite över hur lite finsk litteratur jag konsumerar. Letar efter två titlar nu dels Sirpa Kähkönens Granitmannen som inte finns på biblan och dels Minnet av vatten av Emmi Itäranta som bara finns som ljudbok. Det finska vemodet brukar skina igenom litteraturen och det gillar jag, för det stråket finns även hos mig. Glad oktoberläsning önskar jag!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.