6 juni 2019

bombträdgården

Bombträdgården (ljudbok)

Varför överge ett vinnande koncept? Tänkte att jag även denna sommar skulle läsa några böcker från vårt östra grannland Finland och första ut blev Bombträdgården av Mia Franck som också är uppläst av författaren själv. En lyckad författaruppläsning!

Bokens huvudperson är Lissu, eller Liselotte som hon egentligen är döpt till. Hon växer upp i Tölö i Helsingfors och som ständigt följeslagare har hon sin "brorkusin" och bästa vän Lennis. 1942 är Helsingfors svårt drabbat av kriget och Lissu skickas till Sverige som krigsbarn. Lennis skulle också ha följt med på resan, men det värsta händer och Lissu får åka ensam tillsammans med en stor mängd andra barn över till Sverige. (Totalt skickade ungefär 70000 krigsbarn till Sverige från Finland under andra världskriget och det var förstås långt ifrån okomplicerat för alla inblandade).

I Sverige placeras Lissu, som ska komma att bli Liselotte, på Rydlunda prästgård utanför Kalmar. Där ska hon komma att bo tillsammans med tant Ruth och farbror Simon, som är präst i den lilla församlingen. På prästgården finns också Maria-Greta, dottern i huset, och hon och Liselotte blir goda vänner. Allt ska dock komma att förändras när Outi, ett andra krigsbarn, kommer till prästgården. Till skillnad från Liselotte, som är svensktalande, är Outi finsk och talar inledningsvis inte ett ord svenska. Liselotte gör allt för att vara tacksam och skötsam och vill inget hellre än att den svenska familjen ska tycka om henne. Outi är en mer komplicerad historia och hon lockar fram Maria-Gretas ondskefullaste sidor.

Liselotte, som har Lennis med sig som en slags inre kompass och vägledare, kan se människors rätta ansikten, det som döljer sig bakom fasaderna. I Finland var de alla präglade av kriget, men de svenska ansiktena är svårare att läsa inledningsvis. Ju fler år som går desto mer ser hon dock och allt är inte gott. Och stegen i korridoren på natten kan hon inte alls läsa av.

Det här är en bok med flera bottnar. Dels har vi barnet, Lissu är bara åtta år när hon lämnar Finland, och den utsatthet som finns i hela situationen. Dels har vi mamman i Finland som vill ha kontakt med sitt barn och de skriver till varandra, men det är svårt att känna riktig närhet till den som aldrig är där. Här finns också brev mellan Liselottes mamma och tant Ruth där allt är bra och fint i Sverige och med Liselotte, och det finska eländet tonas ner i mammans brev. Liselottes tillvaro i Sverige har dock inslag av våld, av osäkerhet och av lojalitetskonflikter. Till slut finns också en hemkomst, efter fem år i Sverige. En uppväxt. Det finns också en slags magisk realism i Liselottes förmåga att se människors rätta ansikten och det är en viktig del av boken. Det finns så mycket mer och jag vill skriva om allt, men samtidigt vill jag inte avslöja allt för jag vill uppmana er att läsa den här boken eller lyssna på den. Det är riktigt bra läsning, läsning som berör många gånger. Läsning att fundera kring när sista sidan är läst.

2 kommentarer:

  1. Det låter som en intressant bok. Min sambos mamma var krigsbarn här i Sverige och jag har förstått att det har satt sina spår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju sällan några solskenshistorier som man hört om när det gäller krigsbarnen. Det var nog en svår tid.
      Boken är verkligen läsvärd.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.