12 okt. 2012

bokbloggsjerkan 12 - 15 oktoberDen här veckan är det del 100 av bokbloggsjerkan och Annika ställer två frågor till oss.

1. Det har väl knappast gått någon förbi vem det var som vann Nobelpriset i litteratur, och en av veckans frågor är naturligtvis om det var rätt person som kammade hem priset?

Jag hade hoppats på en afrikansk kvinna, men jag hade på känn att det kanske skulle bli en asiat (även om jag gissade på dramatiker). Min förhoppning var nog mest baserad på personlig preferens och akademien har självklart mer insyn och djupare förståelse för världslitteraturen än vad jag har. Eftersom jag inte läst något alls av Mo Yan kan jag helt enkelt inte yttra mig om han är värdig eller inte. Jag finner det dock anmärkningsvärt att det fortfarande tycks finns så få kvinnliga författare som når upp till akademiens krav.

2. I dag kom jag hem från biblioteket med hela famnen full av böcker, och det beror inte på att jag är utan läsning, utan det hänger helt enkelt ihop med att jag är beroende av böcker. Vilket leder oss till fråga nummer två: hur många böcker finns just nu i din att-läsa-hög?

Jag har ju en viss tendens att bli stressad av att ha för många olästa böcker hemma så jag valde att inte räkna, men det bör ligga på mellan tjugo och tjugofem. Blev ju några böcker köpta på mässan ... Biblioteksböcker räknar jag inte för det gör mig inte så mycket om jag måste lämna tillbaka dem olästa. Det är gratis och bara att låna om vid ett senare tillfälle.

18 kommentarer:

 1. Det fina med bibbloböcker :), man har inte lagt ut nå pengar på dem så om det blir olästa gör det inte så mycket, och blir man väldigt ledsen kan man ju som du säger bara låna om :)

  SvaraRadera
 2. Jag tycker 20-25 olästa böcker låter precis lagom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har stuvat dem fint i en låda så det ser inte ut som att det är så många. :) Vad gör man inte för att slippa bli bokstressad!

   Radera
 3. Nästa år hoppas jag på att en kvinna ska vinna. Det är riktigt bedrövligt att bara 12 kvinnor har vunnit priset när det finns så mycket bra kvinnliga författare.

  SvaraRadera
 4. Visst kan man bli stressad, men man kan samtidigt försöka se det som en "gåva"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gåva - så fint uttryckt! Så ska jag se det!

   Radera
 5. En alldeles lagom hög med olästa bäcker hos deig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jämfört med många andra är det ju knappt en hög ... :)

   Radera
 6. Jag hade ju också hoppats på en afrikansk författarinna. Ett sätt att minska det dåliga samvetet över olästa böcker är att låna köpa e-böcker. De syns liksom inte lika mycket :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syns inte, finns inte-knepet! :) Gillar ju inte e-böcker. Tror att det beror på att skärmen på Iphone faktiskt är för liten för det.

   Radera
 7. Jag både trodde och hoppades på en kvinna, men ack nej.

  Om jag bara räknar de böcker som ligger framme och "syns" blir det inte så stressande. Men när jag räknar alla de som ligger i flyttlådor och gömmer sig blir jag lite stressad. Jag blir också lätt stressad över olästa böcker - men mer för att jag så gärna vill hinna läsa alla. Helt omöjligt att hinna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det för mig också, vill hinna läsa alla och helst på en gång och inte ha dem liggande. Det är mer det än böckerna i sig som är stressande.

   Radera
 8. Jag lämnar också tillbaks olästa böcker på bibblan då och då.

  SvaraRadera
 9. Jag håller med! Det måste finnas en Afrikask kvinlig föattare där ute som har producerat framstående verket i en idealisk riktning. Alltså det är inte så att de är få kvinnor som skriver böcker! Att de inte väljer fler kvinnor förvirrar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sitter ju dessutom kvinnor i akademien, men det tycks inte hjälpa ...

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.