5 okt. 2012

bokbloggsjerkan 5 - 8 oktoberDen här veckan är det dags för samvetsgranskning i jerkan ...

Läser du facklitteratur ibland och vad är det i så fall som intresserar dig?

Jag borde verkligen läsa mer facklitteratur. Det hör ju egentligen till i mitt yrke. Men ... det blir liksom inte av.   Inom mig finns ett motstånd mot att läsa facklitteratur. Det är torrt, ofta lite halvtrist skrivet, även om ämnet i sig är intressant. Många gånger lär jag mig mer genom att läsa skönlitteratur istället. Kanske beror det på mitt intresseområde - religion. Det blir mer levande när man möter en människa i skönlitterär form, för ta del av små vardagshändelser. Emellanåt blir det förstås någon facklitterär bok läst och skall jag tips om någon spontant blir det Om heder av Unni Wikan.

Just när det gäller att religion tycker jag också att dokumentärer och programserier många gånger ger mer än att läsa om det. TV är verkligen inte bara den dumburk. :)

Mitt dåliga samvete när det gäller att läsa facklitteratur inom psykologi, litteraturhistoria och svenska språket tänker jag liksom inte en gå in på ... Jag mörkar det även inför mig själv ...

22 kommentarer:

 1. Man kan absolut få kunskap om allt möjligt intressant både genom tv och internet i stället för böcker ibland. Tror det är vanligare att inhämta kunskaper den vägen nuförtiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns verkligen fler sätt än böcker att tillägna sig kunskap på idag. Positivt tycker jag!

   Radera
 2. Det finns en del författare som tycks tro att man måste skriva fakta på ett visst sätt (det tråkiga sättet). Men ibland hittar man en författare som verkligen brinner för ämnet och det smittar av sig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid roligt när man stöter på en sådan bok/författare!

   Radera
 3. Det är trevligt att varva sin läsning

  SvaraRadera
 4. Tycker också man lär sig mer om det är lite skönlitterära inslag. Det akademiska språket har jag en tendens att skumläsa mig igenom.. Medan en bra dokumentär kan sitta i hur länga som helst, även om den "bara är från tv"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skumläsa är precis vad jag också gör med akademiskt språk. Har liksom inte ro att läsa de torra formuleringarna. Dokumentärer kan vara så mycket mer lärorika.

   Radera
 5. Det är faktiskt synd att vissa författare skriver torrt och tråkigt om sitt ämne fast ämnet i sig kunde vara intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har faktiskt hänt att jag helt tappat intresset för ett ämne p g a torrt skrivna texter.

   Radera
 6. Jag känner precis likadant för historia, det går mycket lättare och det fastnar bättre om jag läser en historisk roman i stället för en torr faktabok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det handlar om att romaner levandegör fakta och då blir det mer intressant.

   Radera
 7. Håller med om att TV har mycket intressant att erbjöda. Önskar faktiskt att jag tog mig tid lite oftare till att se dokumentärer och serier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en viss tendens att välja något mer lättsmält, men när jag väl börjar titta på en dokumentär fastnar jag ofta.

   Radera
 8. Det ska ju kännas som ett nöje om man ska läsa facklitteratur på fritiden, annars kan det ju kvitta.

  SvaraRadera
 9. Vissa saker mår man bra av att mörka ;)

  SvaraRadera
 10. Jag håller med om att man kan läsa sig mycket från att läsa en bra skönlitterär bok!

  Men all facklitteratur behöver inte vara tråkig. Jag tycker att britisk fackletteratur ofta är mindre tråkig att läsa och föredrar att läsa den typen av böcker på engleska. Det är något i språket och att de använder ofta roliga uttryck i beskrivningar och exempel. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har säkert rätt, men jag läser ogärna på engelska eftersom jag inte klarar språket så bra. Har alltid kämpat med kurslitteratur på engelska och jag tycks aldrig bli bättre på det. Tyvärr.

   Radera
 11. Ååå, jippi för välgjorda dokumentärer. Ibland kan jag fastna framför kunskapskanalen och bara frossa. Allt kan ju kännas intressant bara det är OK paketerat och känns välarbetat och äkta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunskapskanalen överraskar ofta positivt!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.