5 okt. 2012
bokbloggsjerkan 5 - 8 oktober
Den här veckan är det dags för samvetsgranskning i jerkan ...
Läser du facklitteratur ibland och vad är det i så fall som intresserar dig?
Jag borde verkligen läsa mer facklitteratur. Det hör ju egentligen till i mitt yrke. Men ... det blir liksom inte av. Inom mig finns ett motstånd mot att läsa facklitteratur. Det är torrt, ofta lite halvtrist skrivet, även om ämnet i sig är intressant. Många gånger lär jag mig mer genom att läsa skönlitteratur istället. Kanske beror det på mitt intresseområde - religion. Det blir mer levande när man möter en människa i skönlitterär form, för ta del av små vardagshändelser. Emellanåt blir det förstås någon facklitterär bok läst och skall jag tips om någon spontant blir det Om heder av Unni Wikan.
Just när det gäller att religion tycker jag också att dokumentärer och programserier många gånger ger mer än att läsa om det. TV är verkligen inte bara den dumburk. :)
Mitt dåliga samvete när det gäller att läsa facklitteratur inom psykologi, litteraturhistoria och svenska språket tänker jag liksom inte en gå in på ... Jag mörkar det även inför mig själv ...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Man kan absolut få kunskap om allt möjligt intressant både genom tv och internet i stället för böcker ibland. Tror det är vanligare att inhämta kunskaper den vägen nuförtiden!
SvaraRaderaDet finns verkligen fler sätt än böcker att tillägna sig kunskap på idag. Positivt tycker jag!
RaderaDet finns en del författare som tycks tro att man måste skriva fakta på ett visst sätt (det tråkiga sättet). Men ibland hittar man en författare som verkligen brinner för ämnet och det smittar av sig :)
SvaraRaderaAlltid roligt när man stöter på en sådan bok/författare!
RaderaDet är trevligt att varva sin läsning
SvaraRaderaOmbyte förnöjer! :)
RaderaTycker också man lär sig mer om det är lite skönlitterära inslag. Det akademiska språket har jag en tendens att skumläsa mig igenom.. Medan en bra dokumentär kan sitta i hur länga som helst, även om den "bara är från tv"
SvaraRaderaSkumläsa är precis vad jag också gör med akademiskt språk. Har liksom inte ro att läsa de torra formuleringarna. Dokumentärer kan vara så mycket mer lärorika.
RaderaDet är faktiskt synd att vissa författare skriver torrt och tråkigt om sitt ämne fast ämnet i sig kunde vara intressant.
SvaraRaderaDet har faktiskt hänt att jag helt tappat intresset för ett ämne p g a torrt skrivna texter.
RaderaJag känner precis likadant för historia, det går mycket lättare och det fastnar bättre om jag läser en historisk roman i stället för en torr faktabok.
SvaraRaderaTror att det handlar om att romaner levandegör fakta och då blir det mer intressant.
RaderaHåller med om att TV har mycket intressant att erbjöda. Önskar faktiskt att jag tog mig tid lite oftare till att se dokumentärer och serier.
SvaraRaderaJag har en viss tendens att välja något mer lättsmält, men när jag väl börjar titta på en dokumentär fastnar jag ofta.
RaderaDet ska ju kännas som ett nöje om man ska läsa facklitteratur på fritiden, annars kan det ju kvitta.
SvaraRaderaPrecis!
RaderaVissa saker mår man bra av att mörka ;)
SvaraRaderaHihi - ja, faktiskt!
RaderaJag håller med om att man kan läsa sig mycket från att läsa en bra skönlitterär bok!
SvaraRaderaMen all facklitteratur behöver inte vara tråkig. Jag tycker att britisk fackletteratur ofta är mindre tråkig att läsa och föredrar att läsa den typen av böcker på engleska. Det är något i språket och att de använder ofta roliga uttryck i beskrivningar och exempel. :)
Du har säkert rätt, men jag läser ogärna på engelska eftersom jag inte klarar språket så bra. Har alltid kämpat med kurslitteratur på engelska och jag tycks aldrig bli bättre på det. Tyvärr.
RaderaÅåå, jippi för välgjorda dokumentärer. Ibland kan jag fastna framför kunskapskanalen och bara frossa. Allt kan ju kännas intressant bara det är OK paketerat och känns välarbetat och äkta.
SvaraRaderaKunskapskanalen överraskar ofta positivt!
Radera