11 feb. 2013

drottningen vänder blad

Utmaningen Böcker om böcker fortsätter och denna månad återvänder jag till en bok jag läste när det kom för några år sedan, men eftersom det är en kort och trivsam liten bok valde jag att läsa om den. Boken jag pratar om är Drottningen vänder blad av Alan Bennett och jag tror att några andra som deltar i utmaningen också har läst den.

Drottningen vänder blad (pocket)

Det här en charmig berättelse om den engelska drottningen som en dag, tack vare sin hundar, råkar stöta på bokbussen som stannat till vid slottet. Drottningen lånar en bok, mest för att vara artig, och läser den pliktskyldigast. Hon har ju trots allt adlat författaren i fråga. Veckan därpå besöker hon åter bokbussen, men den här gången får hon tag i en bok som hon verkligen gillar och livet förändras. Hon läser så snart hon finner tid, och om inte annat så tar hon sig tid. Hon har alltid med sig en bok och gömmer dem till och med ibland för att inte folket skall se. Det enda drottningen vill är att läsa och hennes offentliga plikter utför hon alltmer ovilligt. Hovet anser att hennes läsande blivit ett problem. Vad skall de göra åt detta?

Vi bokmalar kan ju känna igen oss rätt väl i denna bok och jag ler många gånger. Fnissar lite igenkännande och tänker att det är ju tur att man inte har drottningens plikter att utföra. Jag kan inte tänka mig hur mitt liv hade sett ut utan läsandet eftersom jag läst hela mitt liv, men det måste ju vara en fantastisk upplevelse att upptäcka läsandet i vuxen ålder. Drottning eller inte.

Den här boken läste jag som en del i läsutmaningen Böcker om böcker som Västmanländskan anordnar.

2 kommentarer:

  1. Tack för länk. Den verkar söt den här boken. Jag måste läsa den snart.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.