24 feb. 2013

jag vill bara att du gillar mig

Jag vill bara att du gillar mig (pocket)

Klämde en ungdomsbok idag igen. Av bara farten, liksom! Ingrid Olssons bok Jag vill bara att du gillar mig har ett intressant upplägg som jag tycker fungerar mycket bättre än väntat. Jag imponeras faktiskt över att boken både känns som en helhet samtidigt som alla kapitel går att läsa helt fristående. Läraren i mig ser här ett utmärkt diskussionsunderlag med smågrupper och spännande diskussioner om livet som tonåring kryddat med lite litterära samtal.

I ett klassrum någonstans i Sverige sitter en gymnasieklass och väntar på att läraren Els-Mari skall dyka upp. Som läsare får vi följa med in i några av elevernas tankevärld. Vi kommer dem nära trots att boken egentligen inte har något större omfång med sina 179 sidor i pocketupplagan. Olsson hanterar sitt upplägg mycket skickligt. Eleverna är alla mycket olika och har olika bekymmer i sina liv, men alla vill på något sätt bli omtyckta. Vi möter till exempel Andreas som inte kan sluta tänka på killen på badhuset som höll sin hand mot hans med bara en glasruta emellan. Filip som har en mamma som internetdejtar men ratar alla män och samtidigt är Filip stressad över att han bara några dagar innan sin artonårsdag fortfarande är oskuld. Joanna från Polen, som sällan får sitt namn uttalat på rätt sätt, och som inte riktigt passar in och vet när munnar talar illa. Stella med kärleken till den upptagna killen. Sofi som vill att alla skall låta henne vara ifred och Pär som inte kan låta henne vara ifred.

Det här är verkligen en bok jag rekommenderar!

2 kommentarer:

  1. Om jag inte missminner mig fanns den med på Bokus bokrea. Ska kolla upp det annars lånar jag den på biblioteket. För nu blev jag sugen på att läsa den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ju ett stort fan av bibliotek så jag säger självklart "låna den". :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.