23 feb. 2013

jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

Jag vet att jag igår skrev om en bok där en ung tjej blivit dumpad av sin pojkvän och att jag liksom inte riktigt orkade med henne och att det därför kan framstå som lite konstigt när jag nu kommer att skriva att jag idag läste en bok om en ung tjej som blivit dumpad av sin pojkvän och att jag älskade den så mycket att jag sträckläste den, men så är det ju med litteratur. :)

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag (häftad)

För det första måste jag säga att jag älskar titeln: Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag. Ibland funkar långa titlar så himla bra! I Sara Ohlssons bok är det också driv i språket, så mycket att jag som läsare känner att jag flyger fram över sidorna. Upplägget med att vissa sidor bara innehåller några få rader med text driver också upp lästakten. Jag riktigt njuter av att läsa denna ungdomsbok som är så välskriven!

Bokens huvudperson Olivia, sjutton år, har sedan tre år tillbaka ett förhållande med John, men nu vill inte John var tillsammans med henne längre. Säger att hon är för ung, han är tjugoett. Olivia och henne kompis planerar hur hon skall vinna tillbaka honom, men planerna fungerar kanske inte helt som det var tänkt. Det blir en hel del killar, strul, alkohol, sex, svek, bråk, vänskap, fika och allt sådant som hör tonårslivet till. Jag har inga problem med att känna igen både mig själv från den tiden och mina kära gymnasieelever i berättelsen. Livet krånglar, föräldrar mår inte bra, lillebror är som lillebröder brukar. Den här berättelsen känns äkta och det är nog därför jag tycker så mycket om den. Att den dessutom utspelar sig på Öland och Kalmar känns kul för det blir mycket storstad annars i svensk litteratur.

Hoppas att det snart kommer en ny bok av Sara Ohlsson!

4 kommentarer:

  1. Har kollat på boken i den lokala bokaffären och funderat på att köpa, just på grund av titeln.

    SvaraRadera
  2. Jag köpte den också mest för titeln, men det funkar ju riktigt bra som riktmärke ibland! :)

    SvaraRadera
  3. En fantastisk bok och jag hoppas också att hon ska skriva nytt snart!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.