9 feb. 2014

bokbloggsjerka 7 - 10 februari

Efter en galet spännande skiathlon-tävling där Hellner tog silver och jag fick puls i klass med ett spinningpass, lugnar jag nu ner mig med veckans jerka:

Hur håller du reda på alla böcker som du har läst? Förlitar du dig helt på din blogg eller har du en backup plan att dela med dig av? 

För min del finns det ett före och efter bloggen. Före bloggen gjorde jag aldrig någon form av listor över lästa böcker. Efter bloggen är det just själva bloggen som är det sätt jag håller koll på lästa böcker. Något mer känner jag inget större behov av, men så är jag inte heller någon list- och statistikmänniska. En annan aspekt är att det inte föreligger någon större risk att jag av "misstag" skulle låna eller köpa en bok jag redan läst. Det har nog bara hänt mig en gång att jag lånat en bok och insett halvvägs in att jag redan har läst den. Det kommer ju ständigt nytt och allt gammalt har jag inte heller läst. En sak som jag har dock har märkt och som får räknas som ett plus är att jag minns böckerna, eller känslan som boken gav mig, lite bättre när jag skriver om dem på bloggen.

16 kommentarer:

 1. Är likadant för mig. Före bloggen är allt ett enda blurr men jag känner i stort sett alltid igen en bok om jag ser dess omslag, titlar är det värre med. Finns ju så många som liknar varandra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titlar kan vara klurigt att minnas, men ofta känner man ju igen handlingen från baksidestexten. Enda genren där jag har svårt att ibland vet om jag läst eller inte är deckare. Många lika där.

   Radera
 2. Håller med dig om att jag minns bättre om jag skrivit. Inte alltid själva handlingen men de associationer och de känslor som boken väckte. Bloggandet har verkligen berikat mitt läsliv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma för mig! Kul med en berikande "hobby"!

   Radera
 3. Jag har också lättare att komma ihåg böcker efter jag har skrivit om dem på bloggen.

  SvaraRadera
 4. Ja, att skriva om böckerna har gjort att de gjort större, eller djupare, avtryck och är numera alltså lättare att minnas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Större, eller djupare, avtryck" - håller helt med!

   Radera
 5. Jag tycker att det är mycket lättare att komma ihåg vad jag har läst sen jag skaffade bloggen. Men det gäller framförallt om jag vill se en lista. Om det gäller en specifik titel så tror jag att jag minns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titlar och författare kan vara lite lurigt att minns tycker jag, både med och utan blogg. :)

   Radera
 6. Rätt bra med bokblogg då mer energi läggs på varje bok som recenseras! Blir som sagt lättare att komma ihåg, repetion ger färdighet! (hehe, eller som i komma-ihåg-böcker-fallet, repetion ger bättre bokminne).

  Och håller med dig om att det inte är hela världen om man nu skulle råka läsa samma bok igen. Den kanske är bättre denna gången? Eller får en att öppna ögonen för något nytt? Kan vara riktigt givande! Och annars är det ju bara att klappa ihop boken och stryka den lätt på ryggen samtidigt som man säger "Nej du, dig vill jag inte läsa igen, hjärtat lilla".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med att klappa lite snällt på bokryggen tror jag är en bra metod! :)

   Radera
  2. Självklart! Måste ju vara snäll mot böckerna så de inte blir ledsna :)

   Radera
 7. Jag är hopplös på att komma ihåg vad jag läst. Händer ofta att jag köper en ny bok och efter några kapitel inser jag att jag redan läst den... Jag behöver hjälp för minnet. Jag kör excel, funderar på Book Collector och numer recenserar jag alla böcker jag läser på min blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt bok-kom-ihåg är relativt bra trots allt har jag lärt mig i veckans jerka. :)

   Radera
 8. Behöver du ett lån? Har du letat efter var du kan få ett lån? Har du försökt att få någon form av lån? sedan tillämpa nu? (rodrigoluliloanfirm@yahoo.com) om du vill få en prisvärd lån. Lån erbjuds här på en mycket låg ränta på 3%. Kontakta oss nu om du är intresserad.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.