15 feb. 2014

hemligheter

Hemligheten (pocket)
Philippe är något av en besvikelse för sina föräldrarna. Dessa atleter som ständigt tränar sin kroppar har fått ett barn som vekt, sjukligt och har en insjunken bröstkorg, men de älskar honom trots allt. Pappan och mammans profession är också kopplat till idrottande då de driver en butik för sportkläder på en liten bakgata i Paris. Sonen skickar de med jämna mellanrum till grannbutiken där sjukgymnasten/massören Louise håller till. Philippe går förresten gärna dit på eget bevåg eftersom han uppskattar Louise sällskap. Som kompensation för sin egen klenhet skapar Philippe en låtsas-storebror. En starkare, mer fysiskt begåvad storebror som han brottas med på nätterna. Tidsmässigt befinner vi oss i efterkrigstiden och familjen bär på hemligheter som Philippe till en början knappt anar, men som läsare får man redan i inledningen veta att familjen är judisk och att namnet Grimbert är en förfranskad variant av Grinberg. Det ger en liten ledtråd till resten, men inte till allt.

Inledningsvis är jag rätt förtjust i denna knappt tvåhundra sidor korta boken. Då är kapitlen korta, läsaren får delvis bygga berättelsen själv på samma sätt som Philippe för göra, men så börjar Louise berätta för honom om hur det varit under kriget och vad som hänt med hans föräldrar och då blir det mer en vanlig roman av det hela. Inget fel med det egentligen, men boken lovad mer i början. Kanske blir boken Hemligheter en aning tudelad eftersom den bygger på Philippe Grimberts egen familjs liv och öden. Självbiografiska berättelser har en tendens att inte hålla riktigt hela vägen tycker jag.

Jag tror dock att för den som inte läst så många skildringar av liknande öden under andra världskriget kan det här nog vara en riktigt bra bok. Vi har den på vårt skolbibliotek och jag tror att det finns många gymnasieelever som skulle ta den här berättelsen till sitt hjärta. Skall absolut tipsa elever om den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.