16 feb. 2014

bokbloggsjerkan 14 - 17 feb

jerka11

Den här helgen undrar Annika:

Skriv om för- och nackdelar med att vara slav under böckerna, och ge gärna tips för hur du brukar skapa mer tid för mer läsning.

Jag tycker ju inte att jag är någon slav under böckerna eftersom det är helt självklart för mig att läsa och har varit så ända sedan jag lärde mig läsa. Jag har därför svårt att se några nackdelar med det. Skulle väl vara att andra ibland kan tycka att man är lite tråkig som har läsning som det stora intresset, men det är inget jag bryr mig om. Fördelarna är alla kopplade till att läsning på olika sätt berikar min värld och öppnar mitt sinne för andra människor och andra sätt att tänka och se på världen. Att det dessutom är avkopplande är bara en bonus.

Trots min kärlek till böcker har jag aldrig känt någon press att jag måste läsa ett visst antal minuter/timmar varje dag. Det kan bli fem minuter innan jag somnar, eller tre timmar en söndagseftermiddag. Blir det för stressigt i mitt liv sjunker lästiden för att jag har svårt att fokusera men då tittar jag på tv utan minsta dåligt samvete. Läsning är lust och glädje, aldrig tvång. Men, om man nu ändå känner att mer lästid är eftersträvansvärt så är mitt råd att lägga den där smarta telefonen i ett annat rum eller i alla fall så långt bort att du inte når den. Stänga av tv:n är ett annat säkert tips. Häromsistens hade jag en läshelg. Jag handlade hem alla mat jag kunde tänkas vilja ha, stängde dörren, var helt osocial och bara läste. Det gav verkligen en riktig läs-kick!

16 kommentarer:

 1. Böcker öppnar verkligen helt nya världar! Och läshelger tar jag mig ibland. När familjen reser bort och jag kan ägna mig helt åt mina böcker, vilken lycka!

  SvaraRadera
 2. Min enda nackdel med att läsa så mycket det bara går är att jag rör mig för lite. Blir något av en soffpotatis faktiskt, men det är det värt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kämpar ständigt med mitt dåliga samvete när det gäller träningen. Är en riktig periodare när det kommer till träning. Det är ju aldrig lika roligt som att läsa ... :)

   Radera
 3. Ja en läshelg då och då behöver alla precis som en spahelg.
  Mia

  SvaraRadera
 4. En läshelg lät mysigt! Min helg nu blev en tv-helg. Rätt nice det med när man får njuta av sällskapet som Downton Abbey utgör ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. TV-helger har jag ofta. Inget fel på dem inte! :)

   Radera
 5. Så härligt det låter med läshelg. Jag har tyvärr allt för ofta överplanerade helger.
  Telefonen är verkligen en tidsslukare, det är inte bara av godo som de kom in i mitt liv! Avgiftning behövs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Överplanerade helger gör mig stressad så jag försöker ha tom kalender på helgerna med enstaka undantag. Telefonen - den är ett gift! :)

   Radera
 6. Min mobil har jag sedan en tid tillbaka på ljudlöst och när jag gjorde den förändringen rensade jag den även på onödiga appar. Jag behöver inte hela tiden veta vad folk lägger upp på sin Facebook, så bort med den. En läshelg ska jag planera in å det snaraste, låter magiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gick ur Facebook tidigt i höstas, men twitter gillar jag för mycket för att lämna. Just nu iaf. Skulle kunna ta bort lite onödiga spel så kanske jag skulle krama telefonen lite mindre ...

   Radera
 7. Min telefon använder jag till att ringa och jag har varken Facebook eller Twitter att slösa tid på. TV:n däremot tar en del. Men jag gör ungefär som du. Vill jag läsa så gör jag det, vill jag inte så gör jag det inte :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde faktiskt aldrig att jag skulle bli så beroende av min Iphone som jag blivit. Detox är nog snart det enda rätta! :)

   Radera
 8. Håller med om att allehanda tekniska prylar pockar på uppmärksamhet. Tar mig också en läshelg ibland, underbart.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.