18 feb. 2014

lex bok

Lex bok (häftad)

Lex är en outsider som inte vill vara en del av det ytliga och betygsstressade livet som alla omkring henne på gymnasieskolan i förorten lever. Hon är inte social, har egentligen bara en kompis som heter Jonathan, och tycker bäst om att ligga på sängen i sitt rum och tänka ut scener till actionfilmer. Pappan sitter i fängelse sedan några år tillbaka och mamman har träffat Bruno på zumban. Bruno är en halvt misslyckad författare av ungdomsromaner och Lex vill inte ha honom och hans bajsränder i lägenheten. Bruno gör ändå sitt bästa för att få kontakt med Lex och när hon börjar, på ett starkt överdrivet och fantastifullt sätt, berätta om allt hemskt som hennes kriminelle pappa varit inblandad i och hur det påverkat henne ser han det som ett uppslag till en ny ungdomsbok. Nu skall han äntligen slå igenom! Lex har dock andra planer. Hon vill knäcka honom och se till att boken aldrig ges ut. Som den artonåring hon är startar hon en blogg under namnet Maya, en hemlighetsfull och sensuell karaktär, som berättar samma historia som hon matat Bruno med. Bloggen blir oväntat en succé och Maya blir namnet på allas läppar. Lex, eller rättar sagt Maya, blir en ofrivillig kändis med inbjudningar till en mängd olika fester och events. Starkt påhejad av sin kompis Jonathan, självutnämnd stylist, går det på några av festerna och hon får allt svårare att vara den passiva Lex hon tidigare älskat att vara.

Lex bok av Sara Kadefors är en ungdomsroman med drag av samhällskritik, men den ger också en känga till genren ungdomslitteratur. Kadefors gör det med humor och genom beskrivningarna av Brunos problembaserade böcker, så tillrättalagda att Lex avskyr den enda av hans böcker hon lyckas ta sig igenom. Som den trettioplussare jag är kan jag småle åt det hela och påminna mig om precis hur hemskt illa  jag själv tyckte om liknande böcker. Samhällskritiken handlar om ungdomskulturens krav på ärlighet i en tid då det mesta är tillrättalagt och manipulerat. Där vår (för det gäller väl snart alla och inte bara våra ungdomars) längtan och strävan efter att vara rätt och ha koll på vad som gäller just nu kanske gör oss blinda för vilka konsekvenser det kan få på sikt och hur vi reagerar när vår önskade bild av verkligheten inte riktigt stämmer. Det är en tudelad värld vi alla lever i just nu och jag märker det på mina elever också. Inget älskas så högt av dem som ärlighet, trofasthet och sanning, men samtidigt är de ständigt beredda att göra avkall på detta om situationen är den rätta. Det är svårt att hålla fast vid sina övertygelser. Det gäller Lex, det gäller ungdomarna och det gäller även oss vuxna i mångt och mycket.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker att Kadefors är bra på att beskriva ungdomar. En skrämmande sak som vi har märkt bland gymnasisterna nu är att de försöker tjäna pengar på allt. De säljer prov på nätet, man blir alldeles matt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst hennes två böcker skrivna för vuxna och gillat dem, men jag håller helt med dig om att hon är bra på att beskriva ungdomar. Så tråkigt när det börjar med att sälja prov och sådant. Vi hade problem ett tag med att de smygfotade prov med mobilerna. Ja, usch.

   Radera
 2. Tack för det här tipset! Jag gillar Sara Kadefors, men den här boken hade jag totalt missat.

  SvaraRadera
 3. Boken ligger i läshögen bredvid sängen men det har inte blivit av att läsa den ännu.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.