17 aug. 2014

en liten boklista

Det här med enkäter och listor är ju svårt att motstå och när jag hittade denna hos Bokföring enligt Monika kunde jag som vanligt inte motstå att besvara den.

Första vuxenboken jag läste och verkligen gillade
Den frågan är ju nästan omöjlig att svara på eftersom jag började läsa vuxenböcker när jag var typ tretton år (hoppade över ungdomsböckerna av någon anledning), men precis som Monika minns jag att jag tidigt läste och faktiskt älskade På stranden av Nevil Shute. Annars var det säkert någon bok av Jackie Collins, Margaret Pemberton eller liknande författare som fångade mig. 


Bok som förändrat mitt liv mest
Jag skulle nog vilja säga att läsningen i sig och att upptäcka hur mycket jag älskar att läsa är det som förändrat mitt liv, inte en särskilt bok. Jag har älskat att läsa ända sedan jag lärde mig läsa i ettan på lågstadiet.

Bok jag tycker är överskattad
Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson. 

Författare vars böcker jag försöker gilla men inte lyckas med
Carlos Ruiz Safon. Jag har gjort ett par seriösa försök med Vindens skugga och läst några sidor i Himlens fånge. Det är verkligen inte böcker för mig. 

Klassiker jag hävdar att jag läst men aldrig tagit mig igenom
Jag har aldrig läst ut hela Brott och straff av Dostojevskij, men å andra sidan brukar jag säga att jag tyckte den var hemskt jobbig och att jag aldrig läste de hundra sista sidorna. 

Författare vars böcker är underskattade
Det där är ju mycket en fråga om personlig smak och just nu kommer jag inte på någon författare som jag tycker är generellt underskattad av den breda massan.

Jobbigaste bok jag läst
Jobbig som i omöjlig att ta sig igenom? Ja, då har vi ju Brott och straff som nämndes ovan, men också Anna Karenina av Tolstoj. Jag har helt enkelt väldigt svårt för de klassiska ryssarna. Jobbig som i obehagligt innehåll som jag önskar inte vore "en sann berättelse"? Bakom stängda dörrar av Agneta Cras. En fruktansvärd berättelse om övergrepp och incest. 

Läser helst
Romaner som inte ingår i en serie. 

Önskar att jag läste mer
Egentligen inget eftersom läsningen ska vara luststyrd enligt mig, men ibland gör jag försök att läsa mer världslitteratur så det får bli mitt svar. 

Bästa barnboksförfattaren
Jag har faktiskt ingen koll alls på barnboksförfattare så jag passar. 

Gillar jag inte längre som jag gillade förut
I sena tonåren hade jag en period då jag tyckte om att läsa historiska romaner. Det lockar mig nästan inte alls längre, och de böcker som jag läst med en handling förlagd till någon epok före sent 1800-tal de senaste åren är lätträknade. 

Roligaste bok
Ja, här måste det nog bli En man som heter Ove av Fredrik Backman. Den är så rolig och samtidigt så sorglig och jag fullkomligt älskade den och älskar den fortfarande. 

Bok som berört mig mest
Inte en aning. Det finns ju böcker som berör när man läser dem, men som man knappt minns några år senare. En av nackdelarna med att läsa många böcker under livet. 

Recensera din senast lästa bok
Jag är lite lat nu och hänvisar till mitt inlägg om två av böckerna i Viveka Stens deckarserie om Sandhamn.

2 kommentarer:

  1. Jag vet visserligen inte vad jag skulle tycka om de gamla ryssarna, men jag hade en period när jag slukade allt jag hittade av dem :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Imponerande! Jag brukar ha tappat bort mig bland alla namn och smeknamn efter ett par tre kapitel och då ger jag upp. :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.