28 sep. 2014

min bokmässedag 2014

En dag, eller i alla fall några timmar, på bokmässan blev det för mig i år och eftersom jag jobbade torsdag och fredag fick det bli lördag. Väldigt lång kö för att komma in, men den gick snabbare än väntat så efter en timme i kö ute, kö inne och kö till garderob kunde jag äntra mässgolvet. Lördagen är som bekant den mest kaotiska dagen och gångarna är fulla av boktörstande människor. Ibland vankar man fram, ibland står man helt still. Det är lite jobbigt med allt folk och jag saknade det relativa lugnet som finns på torsdagar och fredagar på mässan, men jag var ändå glad över att vara där och få bokbada i några timmar! 


Klassisk vy över mässan, fotad från andra våning vid rulltrappan. 

Vissa montrar på mässan är bättre än andra och och om någon skulle ha frågat mig vilken monter som var bäst i år skulle jag utan tvekan ha svarat Erikshjälpen Second Hand som lite fyndigt kallad sig "Sveriges mest inaktuella bokhandel". Precis sånt som får mig att le! Övervägde att nostalgishoppa en barnbok om hästen Vitnos eftersom jag älskade de böckerna när jag var liten, men avstod i slutändan för jag var inte riktigt upplagd för ännu en kö.

Ibland måste man vila fötterna och eftersom det fanns platser på Forskartorget slog jag mig ner där. Fick lyssna till ett oväntat intressant miniföredrag om att man faktiskt kan dö av brustet hjärta. Det är helt nyligen som läkarvetenskapen upptäckt detta och Elmer Omerovic, docent och överläkare vid Sahlgrenska, berättade engagerat och visade med tydliga bilder vad som skiljer ett brustet hjärta från ett friskt och hur det påminner om hjärtinfarkt men inte är det. Självklart finns det ett mer läkarmässigt namn för det hel, Takotsubo syndrom. 30 - 50 personer, vanligen kvinnor mellan 50-60 år, får diagnosen i Sverige varje månad. Ja, det här var verkligen något som fångade mitt intresse och så härligt det är att man kan snubbla över sådan här information på Bokmässan.


Tillbaka till böckerna. Hur gick det med mitt löfte om att köpa max fem böcker, alla pocket? Inte så bra ... Jag kan börja med att säga "jäkla Finland"! Självklart fanns de finska förlagen på plats i sin vanliga hörna och jag har köpt böcker där vid flera tillfällen tidigare, men i år hade de dukat upp med hur många intressanta titlar som helst och jag fick verkligen behärska mig för att bara köpa två, Tre systrar och en berättare av Lars Sund och Minkriket av Karin Erlandsson. Båda från Schildts & Söderströms, båda inbundna och nedstoppade i, för året, passade Tove-tygpåse. Tog typ femton minuter innan jag hade spräckt mitt löfte alltså ... Köpte också Joburg Blues av Nthikeng Mohlele hos Weyler, även den inbunden. Danska band är ju nästa som pocket (!) och två sådan böcker blev det också, Chocken efter fallet av Nathan Filer köpte jag hos Etta, och Mira och Irma - den andra kvinnan av Sabine Gruber inhandlades hos Thorén & Lindskog. Till sist, i Kabusas monter, hittade jag en pocket för 20 kr som också fick följa med hem; Tills döden skiljer oss åt av Ingrid Elfberg.  

                                                                                            
Dagen avslutades med mingel hos bokbloggsambassadörerna där jag träffade min kära Londonvän Mind the book och hälsade på en rad bloggare, vissa bekanta sedan innan, andra helt nya bekantskaper. Lite extra kul var det att träffa Anna från och dagarna går ... eftersom vi så ofta att tycker lika om böcker vi läst att det blivit många igenkänningsfniss när vi läst varandras recensioner. På minglet fanns (förstås) ett gottebord med litteratur uppdukat och där plockade jag åt mig Det nakna ögat av Yoko Tawada (Sadura förlag) och reportageboken Ge mig kolera av Kajsa Norman (SILC förlag). Hittade också Hälsostudentkokboken (Nicotext)som kommer att skickas norröver till min lillebror som är nybliven högskolestudent och kanske behöver tips på lite billiga maträtter.


Trött, nöjd och glad satte jag mig på tåget hem och idag tänker jag ägna mig åt läsning hela eftermiddagen för om det var något som bokmässan gav mig så var det läslust! 


8 kommentarer:

 1. Erikshjälpens monter måste jag ha missat, men det kanske var lika bra :) Kul att träffas på minglet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lockas man av nostalgiska litteraturtrippar var Erikshjälpens monter farlig! :) Visst var det kul att ses! Slås alltid av hur trevliga alla bokbloggare är!

   Radera
 2. just det, LÄSLUSTEN sköljer över oss, även om man också får en överdos av det skrivna ordet. tack för trevligt sällskap, som alltid, + begreppet på brustet hjärta-syndromet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man där i alla fyra dagarna kanske det blir lite överdos, men mina timmar gav bara läslust och jag har suttit under filten i flera timmar idag och läst. Ljuvligt! Alltid kul att träffa dig också, du är så härligt fylld av energi! Kan ge dig lite mer om brustna hjärtan - Takotsubo är kroken, eller snarare, krukan, men fångar bläckfisk med. Brustna hjärtan ser ut som en sådan.

   Radera
 3. Härligt att ses! Hoppas det blir fler gånger :-)

  SvaraRadera
 4. bläckfiskkruka...åh, nu får jag lite takotsubokänning : )

  blir alltid på gott humör i ditt sällskap, därav energin!

  har packat upp böckerna nu, inte kommit till läsfasen ännu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Takotsubo har googlats på den här datorn kan jag säga! :) Kul att vi ger varandra energi! Läsfas inledd här. Njuter!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.