1 juli 2015

mumin och tillvarons gåta

Mumin och tillvarons gåta

Jag älskar Mumintrollen och jag är nyfiket intresserad av de tankar om tillvaron som finns inom den filosofiska riktningen existentialismen, där vi hittar förgrundsfigurer som Camus, Sartre och Heidegger. Därför är det kanske föga förvånande att jag föll för boken Mumin och tillvarons gåta av Jukka Laajarinne när det kom till att välja en bok med fotnoter till sommarens bokbingo.

Mumin och tillvarons gåta fångade mig verkligen! Jag läste i stort sett hela boken i ett svep, vilket gör att jag borde läsa om den i lugnare tempo vid annat tillfälle, men det gör jag så gärna. Med hjälp av citat och exempel ur böckerna om Mumintrollen och de andra "krypen" i Tove Janssons värld förklarar Laajarinne de komplexa tankar kring tillvaron som finns inom existentialismen. Det handlar om människor val, om gränstillstånd (mycket intressant!), om vår hemfallan på olika sätt, om det nödvändiga men svåra umgänget med andra och det omöjliga att med ord förklara och kommunicera vårt allra innersta och våra drömmar. Det sista exemplifieras med Hemulen som efter ett liv som biljettklippare på ett nöjesfält till sist berättar för de andra att han allra helst vill bygga dockskåp, vilket ledde till att han blev totalt utskrattad. Det är så ytterligt svårt att kommunicera det som finns inom oss till andra!

Är man det minst nyfiken på existentialism och har i alla fall något litet hum om muminvärlden rekommenderar jag verkligen den här boken. Lagom lättsam för hängmattan, men utan att förenkla de svåra filosofiska resonemangen alltför mycket. Jag, som aldrig gör anteckningar i böcker, har faktiskt vikt en massa hundöron för sidor med intressanta passager och gjort blyertsmarkeringar i kanten. Det ni! :)
_______________________________
Bokbingo: Kryss i rutan With footnotes.

4 kommentarer:

  1. Jag har nästan läst ut den här, den är verkligen intressant :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den överraskade mig verkligen positivt! Trodde den skulle var lite tung att ta sig igenom, men det var ju helt fel. Tur nog!

      Radera
  2. Åh, är så sugen på att läsa lite Mumin!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här är visserligen mer filosofi än Mumin, men bra är det i alla fall! :)

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.