20 sep. 2015

det finns ingenting att vara rädd för

Det finns ingenting att vara rädd för (inbunden)

Det är tidigt 90-tal och Jonatan har flyttat från Västerbotten till Uppsala för att hans familj gått med i Livets Ord. Nu går han på deras gymnasium och tar, som något av en mönsterelev och föredöme, aktivt del i församlingens möten och gudstjänster och han är väl medveten om vilka krav som ställs på honom, inte minst vad gäller kärlek och sexualitet. På en resa med Livets Ord till Israel förälskar sig Jonatan i Nina och i smyg inleder de en relation. Kärleksrelationer mellan tonåringar är inget församlingen tillåter och Nina är ett särskilt dåligt val på grund av hennes bakgrund som inte är ett helt fläckfritt kristet leverne. Jonatan skäms för sina sexuella begär och får allt fler epilepsiliknande anfall. Ingen diagnos kan dock ställas och han får börja gå till en psykolog, något som oroar hans föräldrar en smula. Tänk om psykologen försöker få Jonatan att ifrågasätta församlingens läror? Mitt i allt detta väntar Jonatan på att han skall bli helad, att hans tro skall vara tillräckligt stark för att han skall bli frisk genom Guds försorg och handpåläggning, men det tycks aldrig bli så.

Johan Heltnes Det finns ingenting att vara rädd för är en stark skildring av skam och undertryckt sexualitet i en hårt reglerad religiös miljö. Ständigt pågår en kamp inom Jonatan. Han vet vad som är rätt enligt församlingen och tron, men samtidigt skriker hans kropp och själ efter fysisk närhet och kärlek. Ständigt smyger han och Nina med sin kärlek, väl medvetna om att minsta lilla blick eller handtryckning kan rapporteras till ungdomspastorn eller någon annan och att detta skulle få konsekvenser. De reser i hemlighet till en sommarstuga och där ställs allt på sin spets och Jonatan blir alltmer pressad.

Jag har rörelser av detta slag som något av ett specialintresse och tycker boken var intressant ur det perspektivet, även om man skall vara medveten om att Livets Ord utvecklats en del sedan tidigt 90-tal och ser delvis annorlunda ut idag.  Samtidigt är det en bok som är finstämt skriven och därför garanterat kan tilltala många som inte är så bekanta med den här typen av religiösa rörelser. För den som är intresserad av eller nyfiken på religiösa rörelser som ofta får sektstämpel i media (ett begrepp som verkligen kan diskuteras) rekommenderas tv-serien Den enda sanna vägen som nu sänds på SVT med alltid lika skickliga Anna Lindman som programledare.

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.