9 nov. 2015

dödergök

Dödergök (mp3-bok)

Maria och Tobias letar efter hus utanför Stockholm, men allt är för dyrt och budgivningscirkusen har tröttat ut dem. Så dyker ett radhus till överkomligt pris upp och drömmen om en egen gräsmatta där dottern kan leka blir verklighet. När alla papper är påskrivna och flyttlasset har anlänt går sanningen om husets förra ägare upp för paret och det är en synnerligen obehaglig historia, Maria, som är arbetslös journalist, kan inte släppa det som hänt i deras hus och börjar, närmast besatt, att gräva i historien som handlar om mångårig hustrumisshandel och en polis som kommer undan med det alldeles för länge.

Parallellt med Marias grävande och vilja att ta reda på mer om vad som egentligen hände i huset som hon nu skall försöka kalla sitt hem, följer vi åklagare Madeleine Edwards som utreder ett självmord som kanske är ett hedersmord. Det är en utredning där fördomar ställs mot fakta och det gäller att förhålla sig till många olika aspekter,

Katarina Wennstams bok Dödergök kan sägas handla om brott, både i juridisk och etisk mening. Det finns brott man kan dömas för i domstol och så finns det etiska överträdelser som inte omfattas av lagtexten. Hur skall man förhålla sig till detta? Vad är rätt och fel? Det är inte alltid så givet och självklart och särskilt Maria ställs inför detta val i slutändan. På det sättet är det här en intressant spänningsroman, dock är den för lång om och ibland tycker jag att Wennstam blir lite för mycket lärare och föreläsare i tonen vilket jag alltid tar som ett dumförklarande av läsaren. Mycket irriterande! Marias besatthet och hur det påverkar relationen till maken Tobias blir också långrandig. Jag irriterar mig på dessa delar av berättelsen för de blir tjatiga och är inte tillräckligt varierade. Men, på det stora hela är det en sådan där bok som bara matar på och uppläsaren, Angela Kovacs, gör en stabil insats så det är lätt att lyssna vidare. Ett medelbetyg får den och jag kommer snart att ha glömt den, men så är det ju med många böcker man läser eller lyssnar på under ett år.

4 kommentarer:

 1. Det där föreläsandet tycker jag är extremt jobbigt när det förekommer i böcker. Jag blir riktigt irriterad, jag är inte korkad utan kan dra egna slutsatser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Jag får känslan av att Wennstam tror att läsarna inte har en aning om vad hustrumisshandel innebär och därför behöver vi "utbildas" lite mitt i spänningsromanen. Suck!

   Radera
 2. Jag gillade denna bok kommer nog läsa mer av henne :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.