20 nov. 2015

tshick - en tysk roadtrip

Tschick (häftad)

Jag har varit hemma två dagar från jobbet med någon slags novembersjuka. Tröttare än trött och sover mest, men jag har i alla fall lyckats läsa ut en bok som påbörjades för ett par veckor sedan. Alltid något!

Tschick av Wolfgang Herrndorf är något av modern kultroman som utkom 2010 i Tyskland. Herrndorf, som debuterade 2002 med In Plüschgewitter, fick samma år som Tschick utkom beskedet att han drabbats av gliabastom som är detsamma som att ha en elakartad och obotlig hjärntumör. Han började då skriva med en ny intensitet och startade bland annat bloggen Arbeit und Struktur som efter hans död gavs ut i bokform (utkommer på svenska på Nilsson förlag 2016). Innan sjukdomen gjorde Herrndorf så sjuk att han inte kunde skriva längre tog han sitt liv vid en av Berlins kanaler.

Tschick är en roadtripp med två killar på fjorton år i huvudrollerna. Maik har föräldrar med gott om pengar, men ingen tid för honom. Modern är alkoholiserad bakom den fina villafasaden och fadern är ständigt upptagen av sitt konkursade företag. I skolan är Maik allt annat än populär och hans klasskamrater retar honom och bjuder honom aldrig på fester. Så dyker Tschick upp i klassen. Han är från höghusområdet, smutsig och illa ansedd. Att han har ryskt påbrå och en familj som inte riktigt kan kallas laglydiga gör inte saken bättre. Maik och Tschick bestämmer sig för att åka på terminens sista fest, dit de givetvis inte är bjudna, eftersom Maik jobbat så länge på presenten till Tatjana - hans stora tonårskärlek. De stjäl en Lada som alltid står olåst på en gata i grannskapet, beger sig till festen och lika snabbt därifrån. Därefter bär det iväg ut på den tyska landsbygden, målet är lite otydligt och kanske är det inte så viktigt egentligen. Det blir ett äventyr på många sätt och en insikt om att människor i allmänhet kanske faktiskt är snälla, vad än Maiks pappa har sagt.

Jag tycker riktigt mycket om den här boken bitvis och kanske egentligen allra mest innan själva roadtrippen drar igång, men det är bara för att jag har lite svårt får roadtrippar både i böcker och film. Maik och Tschick är två härliga grabbar som på något sätt hamnar snett och hamnar rätt samtidigt och det gillar jag. Boken fungerar troligen lika bra att läsa när man är fjorton-femton år som när man, som jag, passerat trettiofem med ett par år. Jag tänker ibland att den kanske är i grabbigaste laget för mig, men ändå är den långt ifrån machograbbig. Det här är snarare två anti-hjältar med goda hjärtan och när de till exempel möter den trasiga flickan Isa på soptippen har de inte minst tanke på att utnyttja henne. Föredömligt! Det är något fortfarande oskyldigt över Maik och Tschick även om de är tonårspojkar som bara kör på, i alla meningar.

Tschick är en smått udda bok, i alla fall för mig, men klart läsvärd och den har gjort mig nyfiken på andra böcker i Nilssons utgivning. Kanske finns det riktiga bokskatter att hitta hos det förlaget!

(Rec.ex från Nilsson förlag)

2 kommentarer:

  1. Resa i månljus och Däruppe är det tyst gillar jag väldigt mycket, värda att läsa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Väldigt nyfiken på Däruppe är det tyst. Nilsson har ett intressant urval som jag nog måste utforska lite mer.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.