24 juli 2016

kulturtanteri i düsseldorf

 

Hemma igen efter några dagar i Düsseldorf. På det stora hela en trevlig stad som bjuder på såväl shopping - allt från finaste lyx till lågpris - som kultur. Staden är ganska liten så det går att promenera mellan det mesta man vill se och om inte annat så kan man ta sig strandpromenaden längs Rhen, titta på pråmarna och ta något ät- eller drickbart i någon av de många restaurangerna längs promenaden. Jag gillade Düsseldorf för blandningen och för att det gick att ta det lugnt. Föredrar ni fullspäckat schema räcker det nog med en weekend i staden, men för oss som gillar att ta det lugnt var det bra med någon dag extra. Då hann vi dessutom med ett besök i grannstaden Köln som man når enkelt med tåget.

 

På Instagram har jag under resan postat lite diversebilder men tänkte att här på bloggen får kulturen ta plats. Första kulturstoppet blev KIT - Kunst im Tunnel. Häftig lokal, men utställningen var en besvikelse. Den pågående utställningen har titeln Mary & der Vulkan -eine meteorologische Phantasmagorie. Jag hade svårt att se såväl röd tråd som kvalitet och utställningen lämnade dessutom en del övrigt att önska vad gäller presentation. Vi var helt ärligt rätt besvikna och det är verkligen inte värt att betala fyra euro i inträde.


Nästa stopp blev keramikmuseet Hetjens, placerat mitt i Altstadt där vi också bodde. Ja, inte på museet alltså, men på ett prisvärt och bra lägenhetshotell. :) Keramikmuseet är ett traditionellt museum med massor av vacker och intressant keramik från många årtusenden placerat i montrar. Vi saknad lite interaktiva delar och lite mer av sammanhang, men det är klart värt ett besök. Specialutställningen just nu handlar om inka och föregångarna till inka och det var också den delen av museet vi tyckte bäst om. Jag gillade också den afrikanska keramiken väldigt mycket. Tyvärr råder fotoförbud på museet så därför är bild på entrén allt jag kan visa. 


Köln ligger nästgårds så dit styrde vi kosan på torsdagen. Kölnerdomen är magnifik! Som en enorm gotisk skräckskapelse ligger den mitt i staden. Jag älskar den! Insidan är dock inte lika mörk och ruggig som utsidan, men lika vacker med sina pelare och otroligt vackra glasmålningar. Jag har varit där en gång tidigare, när jag var typ 12 - 13 år. Då gick vi upp i tornet, men i nuvarande kondition klarar jag inte detta. Mitt resesällskap blev rätt avskräckt när jag berättade om alla trappsteg så han 
höll sig också på backen. :)


Innan flyget hem i fredags hann vi också med att besöka K20 - Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. Bästa museet på denna resa! Lagom stort, och alla utställningar är sevärda på olika sätt. På bilden ovan syns själva museibyggnaden (snygg!), en skulptur av Alexander Calder och ett av den välkände, och düsseldorfbaserade, fotografen Andreas Gurskys verk. En fotograf i min smak! 


På K20 finns också figurer av Max Ernst som jag föll för. På bilden syns figurerna Der Schwachkopf, Ein beflissener Freund och Oiseau-tête. Bjuder också på några av mina favorittavlor från museet. Den härliga orangeröda färgklicken (som är mycket mer vibrerande i verkligheten) är Hommage to the square: Red Va av Josef Albers. Den underbara ansiktstavlan är Gezeichneter av Paul Klee. Vi gillar Klee! Nederst till vänster heter Umpferstedt I och är målad av Lyonel  Feininger och bredvid den är en detalj ur ett av Andreas Gurskys fotografier. 


Just nu pågår också en utställning av den franska konstnärinnan Dominique Gonzalez-Foerster. Det var en udda upplevelse. På bilderna ovan ser ni några av utställningsrummen och jag kan väl säga att det är en rätt speciell känsla i hennes verk. Vi förstod nog inte riktigt storheten, men det är kul att uppleva något som känns annorlunda och som sätter igång hjärnan. Vad är detta och vad vill hon säga med detta? Det är kul med kultur!

Avslutningsvis kör vi väl en favorit i repris från Insta. Jag är ingen stor bokhandelsbesökare när jag är på semester utomlands, men vi var in en bokhandel i Köln och vad hittar man där på bestseller-borden om inte en hel del svensk litteratur!

2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.